Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.7 °C

Radní se přiklánějí k demolici Strojaře

Zprávy z regionu

25.3.2015

Autor: zd

Radní dlouhou dobu uvažovali, co bude se Strojařem. Přemítali nad názory občanů, kteří se do diskuze o osud ubytovacího zařízení zajímali. Nakonec rozhodli, že by bylo nejvhodnější, kdyby byl devítipodlažní hotelový dům Strojař zdemolován. Vedli je k tomu ekonomické úvahy, které řečí čísel říkají, že rekonstrukce by přišla zhruba na sto milionů korun, zatímco demolice zatíží kasu města pouze dvanácti miliony. Radní tuto myšlenku představí 13. dubna zastupitelům -  a pokud se i oni s tímto verdiktem ztotožní, budou ji 14. dubna prezentovat zástupcům Ministerstva obrany ČR. Ti pak rozhodnou, jestli za tímto účelem Přerovu Strojař věnují.

"Zvažovali jsme několik variant využití Strojaře. Pozvali jsme do Přerova i studenty architektury, kteří nám představili své vize, jak panelovou ubytovnu ze sedmdesátých let zrekonstruovat. Navrhovali domov důchodců, sociální byty i magistrát. Jenže náklady na přestavbu by byly vysoké a v našich současných podmínkách jsou stamilionové výdaje nereálné – a čerpání peněz z nejrůznějších dotačních fondů je momentálně nejisté. Navíc další náklady by stál provoz budovy. Nechceme jít do rizika, proto navrhujeme objekt zbořit a prozatím tu vytvořit zelenou odpočinkovou zónu,“ sdělil primátor Vladimír Puchalský. Právě on před časem vyzval Přerovany, aby mu napsali, jak vidí využití Strojaře. Většina z respondentů se vyslovila pro přestavbu na domov pro seniory či startovací byty – ovšem jen za předpokladu, že město stavbu ufinancuje. V opačném případě se téměř všichni shodli, že by bylo vhodné nemovitost srovnat se zemí. A odhady nákladů jsou jasně ohraničené. "Nejlevnější varianta navrhovala částečnou demontáž pater a přestavbu na dům s pečovatelskou službou, se sociálními či startovacími byty – a ta byla vyčíslena na 78 milionů korun. Ovšem je to jen cena přestavby ubytovny, bez restaurace, sklepů či parkoviště. Ostatní možnosti, které počítaly s administrativní budovou magistrátu nebo s polyfunkčním využitím, se pohybovaly ještě výše - řádově od 90 do 140 milionů korun,“ konstatoval radní a zároveň architekt Jan Horký. 

Na to, aby Strojař zmizel v propadlišti dějin, ale musí kývnout Ministerstvo obrany ČR. Jeho zástupci přislíbili vloni radním, že pokud pro objekt najdou do konce března roku 2015 nekomerční využití, tak nemovitost přepíší městu zdarma. "Žádali jsme o Strojař kvůli obavám, aby ho ministerstvo neprodalo pseudopodnikateli, který by tu zřídil další sociální ubytovnu, v níž by žili problémoví občané. Pro tyto účely by totiž dům se 144 pokoji a 369 lůžky byl vhodný. Vzhledem k tomu, že jde o rozsáhlý objekt v centru města, je pro nás Strojař důležitý a je naším cílem dostat ho do majetku. Ubytoven už máme tady víc než dost,“ konstatoval náměstek primátora Pavel Košutek a podotkl, že místo je lukrativní nejen svou polohou, ale i historickým odkazem. Na dohled je nový Tyršův most, který je vstupní branou do staré části Přerova, kousek odtud je i oblíbený park Michalov, pár kroků od Strojaře je plavecký areál. Navíc v těchto místech stával od roku 1892 až do čtyřicátých let dvacátého století známý přerovský pivovar rodiny Šilhavých, jehož sklepy jsou posledním hmatatelným odkazem na minulost.

"Pokud bychom objekt získali a zbourali, připravíme území pro další využití. Předpokládáme dočasné využití pro plochy zeleně a veřejného parkoviště. To by bylo běžně udržováno a v ideálním případě by byl vybírán poplatek za pronájem parkovacích ploch, který by časem umořil náklady na demolici,“ řekl radní Horký. Podle něj ale parkoviště nemůže být konečným řešením. "Lokalita je velmi cenná, a tak by zde mohl po desíti letech - podmíněných ministerstvem - vzniknout třeba polyfunkční bytový dům s krásnými výhledy na Bečvu a její nábřeží,“ uzavřel.

 

zd

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Kanáry: HOTEL R2 BAHIA PLAYA 4* 1.5. - 8.5.2024 z Brna za 17.990,-

Turecko: WATER SIDE RESORT & SPA 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Hurghada: BEL AIR AZUR 4* 10.5. - 17.5. 2024 z Brna za 14.790,-

Turecko: ANNABELLA DIAMOND 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 14.990,-

Turecko: MASTER FAMILY CLUB 4* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 13.790,-

Egypt - Marsa Alam: ROYAL BRAYKA 4* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Marsa Alam: AMARINA QUEEN RESORT 5* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 14.090,-

Egypt - Hurghada: AQUA MONDO ABU SOMA 5* 8.5 - 15.5.2024 z Ostravy za 15.190,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA