Reklama

Středa 1. května 2024, dnes je Svátek práce, venku je 23 °C

Nabitý víkend na Helfštýně: zahájení sezónní výstavy, noční prohlídky s Voxelem a přehlídka historických vozidel

Zprávy z regionu

18.4.2024

Autor: red

Sezónu na Helfštýně odstartoval velikonoční program, který si navzdory nepřízni počasí v podobě silného větru nenechalo ujít 9 426 návštěvníků. Poslední dubnový víkend nabídne Helfštýn rozmanitý doprovodný program.

Ten zahájí otevření sezónní výstavy Pavla Tasovského V KLIDU / V POHYBU, jehož kované objekty ozdobí prostory Galerie na II. nádvoří komplexu. Pravidelní návštěvníci památky mohou tohoto autora již velmi dobře znát. Z dílny pana Tasovského pochází například monumentální socha Prometheovi tyčící se před vstupem do hradu, stejně jako největší kované šachy v Evropě osazené na široké hradbě, či dětmi oblíbená houpačka umístěná nedaleko toalet. Vernisáž výstavy započne za přítomnosti autora v sobotu 27. 4. v 16:00. O hudební doprovod se postará zpěvačka Lucie Redlová. Všichni jsou srdečně zváni.

Sobotní program završí série nočních prohlídek z oblíbeného cyklu Palác žije, který se tentokrát zaměří na čichové vjemy. Návštěvníci budou mít příležitost zažít výjimečnou atmosféru nasvíceného hradního areálu, vyslechnout si výklad zkušených průvodců a nahlédnout pod ruce mistrům černého řemesla, kteří budou pracovat v hradní kovárně. Noční komentované prohlídky odstartují v 19:00 a probíhat budou v každou celou hodinu, a to až do 23:00. Večerní atmosféru bude dokreslovat živá hudba v podání hradních dobrovolníků a ohňová show skupiny Boca Fuego. Letos k nám navíc dorazí speciální host – zpěvák, písničkář a parfumér Václav Lebeda alias Voxel, jenž si pro návštěvníky v prostorách bývalé hradní pekárny připraví tematické čichové workshopy.

V neděli 28. dubna na Helfštýn již tradičně dorazí historická auto-moto vozidla vyrobená do roku 1945, a to v rámci akce Ze zámku na hrad. Účastníci akci zahájí v 9:00 na přerovském Horním náměstí a poputují přes Dřevohostice, Bystřici pod Hostýnem a Hranice na Moravě až na hrad. Akci pořádá Oldtimer club Helfštýn. Přehlídka historických veteránů za doprovodu vůně benzinu a burácení motorů na Helfštýně započne kolem 14. hodiny. Akci zpestří hudební vystoupení DIVA BAARA.

red