Reklama

Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav, venku je 19.1 °C

Město by Strojař mohlo získat zdarma, stačí pro něj najít veřejně prospěšné využití

Zprávy z regionu

5.12.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Hotel Strojař by se nemusel stát další ubytovnou. Vyjednávací tým přivezl z ministerstva obrany nadějnou zprávu - devítipodlažní ubytovací zařízení je teoreticky možné získat zdarma, jen je třeba pro něj najít vhodné veřejně prospěšné využití. S bezúplatným převodem pak bude muset souhlasit i ministerstvo financí. Vedení města má čas do konce března, pak půjde Strojař opět k prodeji.

Během loňského roku se hotel Strojař prodával několikrát, ovšem nikdy se neozval kupec, který by se rozhodl do ubytovacího zařízení investovat desítky milionů. Přerované se celou dobu obávali, že by z opuštěného areálu mohla vzniknout další ubytovna pro sociálně slabé. Vyjednávací tým nového vedení města rokoval tento týden na ministerstvu obrany a přivezl nadějnou zprávu – pokud se zástupcům města podaří najít pro Strojař veřejně prospěšné využití, mohlo by ho město získat bezplatně.

"V první fázi pozveme do objektu techniky, kteří by nám měli dát jasnou odpověď na otázku, v jakém stavu nemovitost je. Vytvořená pracovní skupina vyhodnotí, zda, jak a na co by bylo vhodné Strojař rekonstruovat. Námět projektu musíme předložit do konce března – a do té doby nebude ministerstvo Strojař nabízet k prodeji,“ uvedl přerovský radní Petr Vrána a zároveň upřesnil, že by v objektu mohl být úřad, knihovna, zařízení sociálního, volnočasového či vzdělávacího charakteru. Jedinou podmínkou je, že tu po dobu deseti let nesmí být jakékoliv komerční zařízení. Součástí hotelového domu je i restaurace Strojař, která by musela ukončit činnost.

S bezúplatným převodem pro Přerov musí souhlasit nejen ministerstvo obrany, ale i ministerstvo financí. "Máme předjednáno s ministrem financí Andrejem Babišem, že tento projekt podpoří – pokud tedy splníme všechny podmínky,“ doplnil náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil. Podle něj se nabízí i možnost získat bezúplatně Strojař a srovnat ho se zemí, pokud se nenajde vhodné využití. I v takovém případě však na jeho místě nemůže vzniknout nic komerčního. "Může tam být parkoviště, ale nesmí být placené. Nebo sportoviště, které bude bezplatně využívané,“ konstatoval Tomáš Navrátil.

Strojař byl postaven na začátku sedmdesátých let coby ubytovací zařízení pro mladé pracovníky Přerovských strojíren. V posledních letech ho využívala armáda pro vojáky, kteří působili na letišti v Přerově. Po odchodu armády z města v roce 2013 je dům opuštěný a poslední rok se ho ministerstvo obrany pokoušelo prodat coby svůj nepotřebný majetek. Původní nabídková cena činila 62 milionů, poté klesla suma na 55 milionů, ve třetím kole se prodával za 46,5 milionu. Bývalé vedení města nabízelo za Strojař 18 milionů korun a v samém závěru svého funkčního období schválili zastupitelé záměr odkupu hotelu do 40 milionů korun.

"Chceme-li Strojař získat bezplatně, musíme pro něj co nejdříve najít vhodné využití. Jsme připraveni do této záležitosti aktivně zapojit veřejnost, a proto vyzýváme občany, aby nám sami napsali, co by chtěli ve Strojaři mít. Přivítáme a probereme každý nápad či podnět,“ řekl závěrem přerovský primátor Vladimír Puchalský. Své tipy mohou zájemci psát na adresu lenka.chalupova@prerov.eu.

Zuzana Doleželová

Reklama

ALKA úklidové práce

Katalog firem » Služby » Úklid - práce, technika

Kompletní úklidové služby včetně odvozu a likvidace odpadu. Mytí oken, čištění koberců. Přibližování popelnicových nádob. Úklid sněhu.