Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.3 °C

Nemocnice Přerov uspořádá Den prevence cévní mozkové příhody

Zprávy z regionu

17.5.2016

Autor: zd

Nemocnice Přerov zve ve čtvrtek 19. května širokou veřejnost na osvětovou akci zaměřenou na prevenci a příznaky cévní mozkové příhody, označované také jako mozková mrtvice či mozkový infarkt. Toto náhlé postižení určité oblasti mozku zasáhne ročně 35 tisíc Čechů a cévní mozková příhoda je také hlavní příčinou trvalé invalidity i třetí nejčastější příčinou úmrtí u nás.

U cévní mozkové příhody hraje zásadní roli čas. "Pokud ji postižení nebo jeho blízcí odhalí hned a zavolají rychlou záchrannou službu, mohou být dopady na zdraví minimální. V opačném případě může ale cévní mozková příhoda končit i smrtí, nebo přinejmenším trvalými následky. Netrvá totiž dlouho a neokysličené nervové buňky začnou odumírat. Po několika hodinách je mozek již nenávratně poškozen," varuje vrchní sestra neurologického oddělení Nemocnice Přerov Alena Caletková.

U cévní mozkové příhody příznaky nebývají jednoznačné. V některých případech se objevuje pokles koutku úst či poruchy řeči, jindy přichází ochrnutí či slabost na končetinách jedné poloviny těla, případně i náhlé poruchy vědomí. Záleží vždy na tom, jaká část mozku je infarktem zasažena. V řadě případů pak může jít i jen o málo výrazné poruchy citlivosti, brnění končetin a obličeje, dvojité vidění, závratě, zvracení či bolest hlavy bez zjevné příčiny.

Komplexní osvětu na téma cévní mozkové příhody nabídnou zdravotníci Nemocnice Přerov v neurologické ambulanci v pavilonu interny, a to ve čtvrtek 19. května od 8:00 do 15:00. Příchozí budou moci využít měření krevního tlaku a pulsu, ultrazvukového měření krčních tepen, natočení EEG, měření celkových tuků i odběru krve na cholesterol a glykémii. Zároveň nebude chybět ani možnost prohlídky ambulancí nebo odborné poradenství lékařů.
Akce je přitom určena všem věkovým skupinám. Cévní mozková příhoda sice nejčastěji postihuje osoby starší 65 let, více muže, u žen ale naopak bývají důsledky fatálnější, kdy vlivem vyššího hormonálního zatížení organismu více než polovina případů CMP končí smrtí. "Znalosti ohledně prevence a okamžité pomoci v případě vzniku CMP se ale hodí úplně všem, protože nikdy nevíte, kdy potíže zastihnou například vaše příbuzné nebo kolegy v práci," uzavírá Caletková.

zd

Reklama

GALERIE Přerov

Katalog firem » Obchod » Obchodní galerie a centra

Moderní dvoupatrové obchodní centrum o výměře 13.000m² prodejních ploch vzniklé v centru města na nároží ulic Čechova a Šířava. Autorem projektu je ATELIER 8000 spol s.r.o., stavbu realizu...