Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 5.4 °C

Zdravé a dietní stravování: školní jídelny vařily s regionálními dodavateli

Zprávy z regionu

18.6.2015

Autor: hcz

Koncem týdne uspořádalo Zařízení školního stravování Přerov pro své strávníky a jejich rodinné příslušníky ochutnávky zdravého stravování. Ve školních jídelnách v Kratochvílově ulici, Trávníku a U Tenisu si měli možnost návštěvníci pochutnat nejen na výrobcích ze zdravé výživy, ale vyzkoušet i dietní stravování.

"V zahraničí, kde je školní stravování většinou spíš fast food provozovaný cateringovou společností, nám mohou tuto dlouhodobě udržovanou kvalitu čerstvých domácích jídel závidět. Není výjimkou, že se tyto společnosti snaží prosadit i na českém trhu a rozšířit tak svůj byznys na naše děti a na peněženky jejich rodičů. I v zahraničí už pochopili, jak je důležitá kvalitní školní strava a od podobných forem stravování se v současnosti upouští a zavádí se něco, co u nás máme již mnoho desetiletí. My jsme se rozhodli jít ještě dál a nabídku kvalitních jídel, na které jsme již dlouhodobě zvyklí, ještě rozšířit a vylepšit. Chceme docílit zdravé a výživné kuchyně jak zachováním klasického domácího jídla, tak doplněním kvalitní racionální stravy a nových trendových typů jídel s vyšším podílem zeleniny, a dalších zdravých potravin, které se dříve běžně nepoužívaly. Považujeme také za velmi důležité, aby byly tyto potraviny původem z našeho regionu," řekla k projektu ředitelka organizace Zdravého stravování Přerov Hana Ondrášová.

Dodala také, že na jídelně Kratochvílova 30 mohli ochutnat strávníci z řad žáků, studentů i dospělých zdravou stravu. "Každý si mohl vybrat ze široké nabídky specialit jak masitých, jako hovězí, králičí, krůtí, vepřové, kuřecí nebo rybí maso, tak i netradiční přílohy - bulgur, jáhly, pohanku, cizrnu, divokou rýži a další ukázaly široké možnosti zdravého jídelníčku. Velké popularitě se těšily míchané saláty ze zeleniny, ovoce nebo z těstovin. Kuchaři přesvědčili své strávníky o tom, že i zdravá polévka může být chutná. Návštěvníky zaujaly pomazánky z ajvaru , pohanky a ryb, ale největší úspěch sklidil jáhlový dezert s ovocným přelivem a krupicový pamlsek s ořechy, ovocem a karamelem," řekla ředitelka.

Všechna jídla byla velmi zajímavě připravená a každý ze strávníků si dokázal vybrat, co ho nejvíc zaujalo. Účast byla velká, ohlas stávajících strávníků kladný. Škoda jen, že v odpoledních hodinách, kdy akce měla oslovit veřejnost, přišlo do zařízení méně hostů, než očekávali.

Jídelna Trávník předvedla svým návštěvníkům netradiční výrobky pro dietní strávníky. "V této jídelně se připravuje dietní strava pro zájemce z celého Přerova. Zde bylo o to složitější respektovat požadavky dietního stravování s výrobou nových pokrmů racionální zdravé výživy. Naše kuchařky byly připraveny vysvětlit návštěvníkům, kde sehnat potřebné potraviny k různým dietám a jak s nimi pracovat. Podělit se s nimi o své bohaté zkušenosti s přípravou jídel pro typy diet, jako např. bezlepková, diabetická, šetřící, žlučníková a jiné," svěřila se Ondrášová.

Poslední ze tří školních jídelen, která se do projektu zapojila, byla jídelna U Tenisu. "Tady jsme se setkali s největším zájmem. Rodiče žáků jsme osobně zvali do jídelny, aby mohli ochutnat, jakou stravu chceme jejich dětem v našich jídelnách nabídnout. Žáci ochutnávali nová jídla spolu se svými rodiči a živě diskutovali o tom, co jim chutná a proč a která jídla by na svém talíři mít nemuseli. Přišlo velké množství návštěvníků, kterým se projekt líbil," prozradila Ondrášová.

Projekt ukázal nejen rodičům, ale i jejich dětem nové trendy vaření a děti seznámil s tím, že nejen hamburgery a brambůrky jsou v hledáčku jejich chuťových buněk, ale i zdravá strava může mít podobu s atraktivním vzhledem a může dobře chutnat. "Podle zkušeností musíme konstatovat, že je nutné působit nejen na žáky, ale především na jejich rodiče, aby svým dětem věnovali v tomto ohledu více pozornosti, podpořili naši myšlenku, a vysvětlili jim, co je pro jejich zdravý vývoj důležité. Návštěvnost na jídelně U Tenisu byla největší a efekt osvěty zcela splnil naše očekávání," zhodnotila akci ředitelka Zařízení školního stravování Přerov.

hcz

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Kanáry: HOTEL R2 BAHIA PLAYA 4* 5.5. - 12.5.2024 z Prahy za 18.490,-

Turecko: WATER SIDE RESORT & SPA 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Hurghada: BEL AIR AZUR 4* 10.5. - 17.5. 2024 z Brna za 14.790,-

Turecko: ANNABELLA DIAMOND 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 15.190,-

Turecko: MASTER FAMILY CLUB 4* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 13.620,-

Egypt - Marsa Alam: ROYAL BRAYKA 4* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Marsa Alam: AMARINA QUEEN RESORT 5* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 13.590,-

Egypt - Hurghada: AQUA MONDO ABU SOMA 5* 8.5 - 15.5.2024 z Ostravy za 14.790,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA