Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.5 °C

Vystavujete se rádi slunečním paprskům? Přijďte zkontrolovat, zda tím netrpíte

Zprávy z regionu

12.5.2013

Autor: pnar

V pondělí 13. května se přerovská nemocnice připojí k podpoře Evropského dne melanomu. Od 7:30 do 12:30 budou přerovští dermatologové zdarma a bez nutnosti předchozího objednání vyšetřovat znaménka všem zájemcům, kteří dorazí do kožní ambulance. Sluníčko totiž opět začíná vystrkovat své paprsky a lidé se nezodpovědně nechávají lapit do jeho sítí, ve vidině bronzové barvy. Přitom jen za posledních třicet let vzrostl počet lidí s rakovinou kůže v České republice počet nemocných více než čtyřikrát.

"Evropský den melanomu se koná každoročně a jeho hlavní náplní je nabídnout pacientům vyšetření pigmentových znamének, a tak zvýšit pravděpodobnost včasného záchytu případných nádorových onemocnění," vysvětluje kožní lékař přerovské nemocnice Pavel Zíma s tím, že čím dříve lékař nádor objeví, tím větší je pravděpodobnost uzdravení. Proto je velmi důležité sledovat svá znaménka pravidelně a jednou ročně si je nechat vyšetřit u odborného lékaře. K tomu lze využít třeba právě zítřejšího dne.

Když totiž lékař zachytí nemoc zavčasu, může pacientovi mnohdy i zachránit život. Přestože v celém světě funguje velmi kvalitní osvěta, počet lidí s tímto onemocněním stále roste. Na vině je především změna životního stylu, kdy Češi jezdí mnohem více na dovolenou za sluncem a přes zimu chodí do solárií. "Mnoho lidí dnes považuje opálenou kůži za symbol atraktivity, nicméně opak je pravdou. Nerozumně a hodně opálená kůže je známkou poškození ultrafialovým zářením. Požadovaná snědá barva vzniká jako obranná reakce kůže s cílem zmenšit toto poškození," dodává Zíma. Melanom kůže se vyvíjí relativně pomalu, od prvních příznaků trvá dva až tři roky, než se vytvoří metastázy i v jiných částech těla. S pokročilejším onemocněním však klesá šance na uzdravení.

Melanom se může vyskytnout na jakékoliv části těla, nejčastěji se však nachází na plochách, které jsou vystaveny slunečnímu záření. "Každý by se měl chránit před sluncem, především pak lidé s citlivějším fototypem pokožky. Bohužel se ale mnoho osob nechrání vůbec, nebo špatně. Když už si jdou koupit ochranný krém, nevědí, podle čeho vybírat, neorientují se v klasifikaci ochranných faktorů, neodhadnou dobu za kterou je nutné krém nanést znovu," podotýká lékař s tím, že všechny tyto informace lidé získají právě při příležitosti Evropského dne melanomu, který dodává, že za posledních třicet let stoupl v České republice počet melanomů více než čtyřikrát.

pnar