Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 5.9 °C

Ve vyloučených lokalitách žije 4400 Romů, informovaly Lidovky.cz. Došlo k chybě v počtu nul

Zprávy z regionu

21.1.2015

Autor: Zuzana Doleželová

S nepravdivou zprávou o počtu lidí žijících ve vyloučených lokalitách Přerova přišel na začátku ledna server Lidovky.cz v jednom ze svých článků. Z uvedeného grafu grafu navíc vyplynulo, že tu žije nejvíce Romů v celé České republice, a to 4400. Došlo k chybě v počtu nul, kaje se policejní prezidium.

Graf od samého zveřejnění přináší spoustu negativních reakcí. A to vcelku pochopitelně, podle něj totiž žije v přerovských vyloučených lokalitách nejvíce lidí v republice (8000), tedy i romská populace je nejpočetnější (4440), což je mnohdy i desetkrát více než jinde. Redaktorka Lidových novin, která text zpracovávala, se od grafu distancuje – chyba nastala podle ní při předávání informací z policejních zdrojů. Václav Vlček z Policejního prezidia České republiky omyl uznává a v omluvném e-mailu napsal: "V zadávání do tabulky se opravdu udělala chyba a ta nula je navíc. Je to tedy 800 ve vyloučených lokalitách v samotném Přerově.“

Romská problematika a problematika sociálně vyloučených lokalit je V Přerově velmi ožehavým tématem. S negativní reakcí na zveřejněný graf se setkali i na magistrátu. "Přišel mi například rozhořčený dopis od občanky, která z této informace čerpala a dotazovala se, jak je možné, že máme ve vyloučených lokalitách celorepublikově nejvíce romských obyvatel. Není to ale pravda,“ uvedl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil. S negativní reakcí se setkala také úřednice, která má na přerovském magistrátě na starosti cestovní ruch. "Minulý týden na Regiontouru (Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech, který se konal od 15. do 18. ledna, pozn. redakce) mi několik návštěvníků řeklo nelichotivý názor na Přerov – a to právě v souvislosti s informacemi, které byly uvedeny v Lidovkách,“ uvedla Pavla Roubalíková.

Situace v Přerově je dlouhodobě vnímána jako neutěšená, lidé se ve městě necítí bezpečně a velmi často vyjadřují i obavy ze vzniku dalších sociálních ubytoven. Počet obyvatel v sociálně vyloučených lokalitách tedy není nejvyšší v České republice, nicméně vědomí, že jiná města jsou na tom hůře, obyvatelům na klidu nepřidá.

Zuzana Doleželová

Reklama

LEŽÁKOVA AUTOŠKOLA PŘEROV

Katalog firem » Vzdělávání » Autoškoly

Provádíme výcvik skupin AM, A1, A, B, B+E, C, C+E, D, D+E a T, kondiční jízdy. Poskytujeme studentské, věrnostní a skupinové slevy. Jsme akreditované školící středisko pro školení řid...