Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 8.7 °C

Unikátní výstava představuje téměř zapomenuté poklady a vzdává hold fenoménu sběratelství na Přerovsku

Kultura

15.1.2016

Autor: Lenka Šimková

Dobové pohlednice starého Přerova, poštovní známky, odznaky, zápalkové nálepky, sýrové a pivní etikety, kapesní kalendáře, čajové a čokoládové obaly a mnoho dalších předmětů zaměřených na historii regionu a města je k vidění v Galerii města Přerova. Výstava s názvem Přerovský sběratel 60 je součástí nadcházejících oslav 760. výročí povýšení Přerova na královské město.

Čtvrteční vernisáž zahájila unikátní výstavu, která vzdává hold fenoménu sběratelství na Přerovsku. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout staré pohlednice a poštovní známky, dozvědí se, jak se během let měnily pivní a sýrové etikety, nebo jak vypadaly například jízdenky MHD z různých měst, a to v cenové relaci, kterou si dnes už ani nedovedeme představit. "Na každém z padesáti panelů je k vidění několik desítek výstavních předmětů, stejné množství pak nabídnou pohledové vitríny. Navíc jsou od sebe jednotlivé panely tematicky odděleny a jsou zde umístěny také infopanely, které stručně představují jednotlivé segmenty sběratelství,“ sdělila kurátorka výstavy Lada Galová. Jak sama dodala, za celou šestiletou dobu historie fungování městské galerie, zde nebylo na jednom místě tolik vystavených exponátů najednou.

"Raritou, která je zde k vidění, je krásná bednová zápalková nálepka, která je pravděpodobně jediná v republice. To se dávalo na bedny, ve kterých byly malé zápalky. Většinou se pak krabice roztrhla a nálepky se nedochovaly. Takže jsem rád, že jednu takovou se nám podařilo získat a můžeme ji zde představit,“ řekl sběratel a člen výboru Přerovského klubu sběratelů Břetislav Passinger.

Společně s výstavou, která potrvá do 29. února, je připraven také doprovodný program, jenž zahrnuje DVD projekci dobových pohlednic. Navíc každý druhý čtvrtek (28. ledna, 11. a 25. února) budou členové Klubu sběratelů pořádat od 16 hodin komentované prohlídky výstavy a zároveň přiblíží zájemcům historii sběratelství a Klubu sběratelů v Přerově. "Smyslem sběratelství je a bude vytvářet ucelenou dokumentaci lidské činnosti. Sběratelství se tak posouvá z obyčejného koníčka a záliby do oblasti poučení a vzdělání. Šedesát let je nejen ohlédnutím na činnost sběratelů, ale i vzpomínkou na ty sběratele, kteří již nejsou mezi námi,“ uzavřel Břetislav Passinger.

Lenka Šimková

Reklama

ELSON auto s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto

Jsme ryze českou společností, která působí na českém i zahraničním trhu již od roku 1990. Naše společnost je postavena na vlastním vývoji a výrobě kvalitních střešních nosičů a pří...