Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.3 °C

U školy spadla část javoru: je to odpověď pro kritiky kácení, zní z radnice

Zprávy z regionu

24.4.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Přerovská radnice čelí dlouhodobě kritikám ze strany občanů, že nechává kácet zdravé stromy nebo že prořezy jsou moc velké či zbytečné a provádějí se v době, kdy už skončil vegetační klid. Lidem zkrátka vadí, že z města mizí zeleň. Radní se však brání tím, že kácí stromy, které jsou nemocné. Nyní spadla část javoru, jenž byl rovněž poškozený hnilobou. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Proč kácíte stromy? Jsou přece zdravé, to vidíme. Chcete zničit úkryty ptáků? Spousta podobných otázek padá na hlavu představitelům města v souvislosti s kácením či s prořezy stromů. Jenže nyní se ukázalo, že nevítané kácení či prořezy jsou zřejmě skutečně na místě.

"Z neděle na pondělí, zřejmě po bouřce, se utrhla část stromu v ulici Svisle. Chtěl bych vidět všechny kritiky, co by říkali ve chvíli, kdyby javor někoho usmrtil, nebo vážně zranil. Jsem rád, že se nikomu nic nestalo, ale právě toto je odpověď na slova lidí, kteří nás, snad z neznalosti věci, kritizovali," říká tajemník přerovského magistrátu Jiří Bakalík s tím, že od laiků je poněkud krátkozraké, když podceňují práci dendrologů. Ti ve městě hlídají zdravotní stav dřevin a vydávají posudky k jejich případnému pokácení.

Javor, jehož část spadla na ulici, byl zjevně poškozen hnilobou. Podle ředitele Technických služeb města Přerova Radka Koněvalíka byla dřevina ihned odstraněna. "Je ale třeba zdůraznit, že kousek od stromu je škola i školka, takže můžeme mluvit o štěstí, že se nikomu nic nestalo. Pro mne je to ten nejpádnější z argumentů proti lidem, kteří nám nadávají, že kácíme nebo prořezáváme stromy. Ano, děláme to právě kvůli tomu, abychom předešli podobným problémům," uvedl na závěr Koněvalík.

Pro veřejnost je tento případ pochopitelný, lidé si uvědomují, že bezpečnost kolemjdoucích je prioritou, přesto v nich však zůstávají pochybnosti, zda jsou všechny kroky města skutečně vždy opodstatněné.

Zuzana Doleželová