Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.8 °C

U Přerova se objevil orel kamčatský

Tipy a názory

22.2.2016

Autor:

Orel kamčatský neboli východní je jedním z největších dravců světa a svým výskytem na Přerovsku překvapil členy Moravského ornitologického spolku. Pozorovali jej v sobotu v polích nedaleko od Přerova. Vzhledem k tomu, že tento druh nežije v Evropě, tak předpokládají, že orel unikl ze zoo nebo nějakému sokolníkovi.

Orel kamčatský má rozpětí od 2 do 2,5 metru a váží od 5 do 9 kilogramů. Samice jsou větší než samci. Mládí ptáci jsou převážně černohnědí s ocasem, který postupně bělá v souvislosti s dospíváním. Jsou velmi podobní orlu mořskému, ale na rozdíl od něj mají výrazně žlutý zobák.

Přerovští ornitologové pozorovali mladého ptáka. Že se jedná právě o orla kamčatského následně potvrdili i další odborníci a specialisté na dravce. Na Moravě jde o první pozorování tohoto druhu a v České republice o druhý výskyt. V roce 2015 byl orel kamčatský zjištěn v jižních Čechách.

Orel kamčatský žije v Rusku a v Japonsku. Jeho domovem je poloostrov Kamčatka, pobřeží Ochotského moře a Kurilské ostrovy. U nás se chová v pěti zoologických zahradách a je v držení u několika sokolníků. Ornitologové proto předpokládají, že někomu z nich uletěl. Pokud jej někde uvidíte, tak jej pokud možno vyfoťte a dejte vědět Moravskému ornitologickému spolku do Přerova na mosprerov@seznam.cz.

Reklama

ALKA úklidové práce

Katalog firem » Služby » Úklid - práce, technika

Kompletní úklidové služby včetně odvozu a likvidace odpadu. Mytí oken, čištění koberců. Přibližování popelnicových nádob. Úklid sněhu.