Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12.5 °C

Studenti architektury přinesli vize, jak zvelebit vesnici Lazníčky

Zprávy z regionu

17.4.2013

Autor: pnar

Čtyři dny a a tři noci pracovali studenti architektury z Brna a z Liberce na vizích a návrzích pro vesničku Lazníčky. Pod vedením přerovského architekta Jana Horkého vytvořili celkem čtyři okruhy zásahů a ty v neděli s velkým úspěchem prezentovali tamním obyvatelům. Nadějní studenti přišli dokonce s návrhem na vybudování mini pivovaru v bývalé hasičské zbrojnici, kde by se točily až tři druhy piva.

A kromě občanů byla spokojená také starostka obce Dagmar Kubzová: "Neměla jsem obavy, s čím studenti vlastně přijdou, jak se k naší vesnici postaví, spíše jsem se obávala, jak tento neobvyklý ruch přijmou lidé v obci, ale nakonec jsem byla velmi mile překvapena. Myslím, že studenti se prezentovali výborně, hovořili s lidmi a ti je většinou přijali. Určitě se některé jejich nápady budou dle možností realizovat a podrobně je probereme na pravidelných setkáních s občany," pochvalovala si spolupráci mezi mladými architekty a obyvateli.

Na celé akci bylo zajímavé především to, že mladí architekti se nesnažili pouze zrealizovat svoje fantaskní vize, ale snažili se pochopit, co je pro obec skutečně nejlepší, a hlavně, co si přejí místní obyvatelé. "Díky mnoha dotazníkům od občanů se snažili pochopit, co je to vlastně vesnice a jak funguje, či nefunguje s krajinou. Navíc se také naučili, jak své, někdy i opravdu odvážné vize, srozumitelně vysvětlit a prezentovat," popsal realizaci i přínos tohoto projektu architekt Jan Horký, který měl celý workshop na starosti. Na to, jak si studenti s touto nelehkou výzvou poradili, se můžete podívat na webových stránkách obce.

Během těchto téměř probdělých čtyř dní toho studenti vytvořili opravdu hodně: od zásad, jak se chovat v krajině (cesty, nová stromořadí, průhledy, romantické stezky i rozumné hospodaření s poli), přes uspořádání návsi a nalezení rozvojových rezerv v samotném srdci obce po mnoho malých, levných, ale velmi přínosných nápadů, jak zlepšit sportovní areál. Za vyvrcholení lze považovat projekt Obecního (mini)pivovaru Hasič, který by sídlil v nevyužívané hasičské zbrojnici a vařil tři druhy piva. Studenti ve svých vizích zašli dokonce tak daleko, že navrhli také etikety pivních lahví a hrubou ekonomickou rozvahu provozu. Navíc tato myšlenka vychází i z historických reálií, v historii byly v obci totiž dva domy s varným právem.

"Věřím, že představené vize poslouží k dobru obce a jako reálný náhled na to, co je možné. S konkrétní představou bude teď mnohem snadnější jít třeba na příslušný odbor kraje a řešit úpravu krajských silnic na návsi již docela konkrétně. Podobně je to v případě dotací – vize jsou připraveny," vysvětlil další z přínosů studentského workshopu Jan Horký. Starostku nejvíc zaujala energie a nasazení, se kterým mladí architekti po celou dobu pracovali, navíc ocenila také spolupráci s místními občany, ze které měla zpočátku trošku obavy. "Pro mě je asi jedním z nejdůležitějších výstupů workshopu vyvolání diskuse mezi obyvateli a mladými lidmi, často se zahraničními zkušenostmi a jejich novým, nezatíženým pohledem na věci v obci - kolem kterých my – občané Lazníček denně chodíme a již je nevidíme," uzavřela starostka a dodala, že doufá, že tato nová energie se v Lazníčkách neztratí a mnohé vize budou skutečně realizovány.

pnar

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Kanáry: HOTEL R2 BAHIA PLAYA 4* 5.5. - 12.5.2024 z Prahy za 18.490,-

Turecko: WATER SIDE RESORT & SPA 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Hurghada: BEL AIR AZUR 4* 10.5. - 17.5. 2024 z Brna za 14.790,-

Turecko: ANNABELLA DIAMOND 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 15.190,-

Turecko: MASTER FAMILY CLUB 4* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 13.620,-

Egypt - Marsa Alam: ROYAL BRAYKA 4* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Marsa Alam: AMARINA QUEEN RESORT 5* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 13.590,-

Egypt - Hurghada: AQUA MONDO ABU SOMA 5* 8.5 - 15.5.2024 z Ostravy za 14.790,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA