Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 8.1 °C

O etiketě na plese aneb Michael Jackson neletí a dámy jsou bez punčoch jako nahé

Rozhovory

23.1.2014

Autor: Zuzana Doleželová

O tom, že na ples je vhodný černý oblek a že dámy by měly do společnosti vykročit vždy v punčocháčích a v dlouhých šatech, ale i o dalších zajímavostech z oblasti chování a etikety, kterou bychom měli ctít zejména při významných událostech, jakými jsou plesy, jsme si povídali s Markem Černým z Taneční školy Progress Olomouc. Myslíte, že máte pravidla společenského chování v malíčku? Přesvědčte se!

medailon

Marek Černý



Vystudoval management sportu a trenérství na UP v Olomouci, absolvoval také trenérské a porotcovské studium. Je členem Svazu učitelů tance, porotcem a choreografem. Je rovněž finalistou MČR 2005 v tanci Salsa a vicemistr ČR 2006 a mistr ČR 2007. V současné době vyučuje tanec v Taneční škole Progress Olomouc.
Začneme nejprve oděvem. Co by podle vás měl mít na sobě muž, když jde na společenský ples?
Samozřejmě záleží na tom, o jaký ples se jedná, nebo také na tom, co je přesně napsáno na vstupenkách. Ale obecně lze říci, že tmavou barvou, tedy černým nebo tmavě modrým oblekem, se nic nepokazí. Pokud jdete na ples vysoké úrovně, je nutné mít black tie, tedy smokingový oblek. V každém případě bych doporučil, aby každý muž měl ve svém šatníku pro tyto slavnostnější okamžiky, jakými plesová sezona je, společenský tmavý oblek.

Jaká barva obleku je na plesy vhodná? Stále platí, že je to klasická černá? Jak se Vy osobně díváte třeba na šedé obleky, které jsou v poslední době dost v módě?
Rozhodně o černé barvě platí, že je nejváženější a nejvíce společenskou volbou. Ale dnes móda nabízí i výstřelky, takže čas od času můžeme vidět šedé obleky, světlé obleky, dokonce i bílé, co už považuji za extrém.

Jak vnímáte nošení obleku s rozepnutými košilemi, navíc bez kravat?
Není to ten pravý společenský projev. Minimálně na začátku a v první polovině plesu by všichni měli vypadat upraveně. Když se po čase nálada trochu uvolní, je přípustné, že si muž sako u stolu rozepne. Když ale vstává, sako by mělo být opět zapnuté. Pokud však někdo přijde na ples bez vázanky nebo bez motýlku, to považuji za velmi nespolečenský projev.

Je podle Vás vhodné odkládat sako? V jakých případech?
Pokud si sednu ke stolu po tanci a odložím si sako na židli, je to samozřejmě možné. Ale v případě, že někam vstávám nebo chci vyzvat dámu k dalšímu tanci, sako bych měl obléci, zapnout a vykročit upravený.

Teď jsme probrali muže a přichází řada na ženy. Jaké šaty jsou vhodné pro dámy?
Když už jdete na takovou společenskou událost, jakou je ples, je to především o setkávání lidí. V podstatě prezentujete sám sebe. Dámy by tedy měly respektovat, že na ples, jakožto na večerní společenskou událost, patří dlouhé šaty až ke kotníkům. Samozřejmě na stylu se hodně podepisuje aktuální móda. Jestli budou s ramínky, bez ramínek, s hlubokým dekoltem nebo s otevřenými zády, to záleží na každé ženě, na jejím vkusu a na úsudku, co je pro její postavu vhodné, a co už je za hranou. Šaty by měly být vyzkoušené, aby při tanci nedošlo k případným technickým problémům a aby žena neodhalila něco, co by mělo zůstat skryto. Každopádně minisukně by měly zůstat ve skříni.

A jak je to s botami u žen?
Boty jsou kapitolou samy o sobě. Rozhodně by měla mít dáma boty na vyšším podpatku, nejvhodnější jsou uzavřené černé lodičky. Pokud bude mít boty s otevřenou špičkou, to záleží na jejím vkusu. A v tomto případě obzvlášť platí, že boty musí padnout a žena by si v nich měla minimálně zkusit chodit a uvědomit si, že v nich bude i tancovat. Je důležité, aby měla žena vše pod kontrolou a nemusela se pak muži vymlouvat, že ji bolí nohy nebo že v botách neudrží rovnováhu. To jsou pak trapné situace, které té dvojici mohou znepříjemnit celý večer.

Když jste zmínil otevřené špičky bot, napadá mě otázka: co si myslíte o punčocháčích? Ze zkušeností vím, že by se měly při slavnostních okamžicích vždy nosit. Ale s módou bot s otevřenými špičkami se toto pravidlo poněkud komplikuje.
To máte pravdu. Punčocháče jako doplněk oděvu ženy musí být vždy. V dnešní době se vyrábějí i takové, které nemají vidět ani šev, ani patu, takže se dají najít vhodné i pro otevřené špičky bot. Dáma by bez punčocháčů do společnosti vyrazit zkrátka neměla.

Probrali jsme oblečení a teď nastává situace, kdy přicházíme na ples. Jak by měl vypadat příchod a uvedení partnerky do společnosti?
To je velmi důležité. Když už jdete na ples, víte, o jaký se jedná, a zhruba máte představu, jak bude probíhat. Na každém plese máte stoly označené místenkou, takže když vcházíte do sálu, měla by vás zpravidla hosteska nasměrovat na místo, kde se nachází ten váš. Po příchodu ke stolu by měl muž dámu usadit jako první, měla by sedět po jeho pravici. A teď záleží na tom, zda jdete na čas, nebo dorazíte později. Pokud přijdete první, je to jednoduché. Pokud se dostavíte ke stolu, kde už někdo sedí, mělo by následovat představení. Samozřejmě jestli jdete s přáteli, jen se pozdravíte. Pokud ovšem jdete takzvaně naslepo a nevíte, kdo další bude sedět u vašeho stolu, měl by muž nejprve představit sám sebe, pak svou partnerku a poté by se měli oba posadit, dáma opět první. U stolu by se vždy měli střídat muži a ženy, takové je pravidlo.

Když jdeme na ples, kde je raut, existují nějaká pravidla, jak se během něho chovat?
S rauty to bývá složitější. Záleží na tom, zda je raut v rámci programu nasměrován na určitou hodinu. Pokud ano, lidé už obvykle tento čas vyhlížejí na hodinkách a pak se k jídlu nahrnou, což není zrovna vhodné a slušné. Jsou také plesy, kdy raut probíhá během celého večera. Dojdete se tedy najíst, když máte chuť a volnou chvilku. V zásadě by mělo platit, že bychom si měli na talířek nabírat malé množství jídla, na které máme chuť a které opravdu sníme. Neměli bychom se chodit na ples přece jen najíst, to není cílem.

Jak se díváte na to, že v dnešní době jsou plesy pojímány poněkud volněji nejen co se týče oblékání, ale i chování? Platí to i o těch společensky významnějších?
Každý si dělá obraz sám sobě tím, jak se chová. Musím říct, že je to nešvar obzvlášť maturitních plesů, kde je morálka zejména v druhé polovině plesu hodně uvolněná, a pak to dopadá i tak, že po špatných zkušenostech mají mnozí zakázáno pořádat plesy v konkrétních sálech, a to není dobrá vizitka. Obecně se ale domnívám, že společensky významné plesy, které jsme měli možnost s taneční školou zahajovat úvodním předtančením, si drží svůj vysoký standard, a tak to má být.

Jaké jsou podle Vás nejčastější prohřešky proti etiketě na plese?
Shrnuli jsme v zásadě vše podstatné, tedy to, jak bychom měli nebo neměli být oblečeni a jak bychom se měli správně chovat ve společnosti. Když tedy pomineme barvy obleku, chybějící vázanku, příliš krátké a upnuté šaty, zbývá dodat, že každý by měl být sám za sebe zodpovědný. Když už někdo pocítí, že se jeho komunikace kvůli přílišnému požití alkoholu stává obtížnou, nebo když si uvědomí, že jeho rovnováha už také není to, co bývala, měl by se přinejmenším posadit a odpočinout si. Důležité je, aby nedošlo k žádnému extempore.

Zažil jste během Vaší praxe tanečního mistra nějakou vtipnou situaci, která by souvisela s etiketou, s oblékáním nebo chováním?
První lekce v kurzech pro středoškoláky bývají velmi zajímavé například tehdy, když popisuji, jak by mělo vypadat správné posezení na židli, jak by měl vypadat společenský oblek včetně bot pro pány, které by měly být samozřejmě černé a šněrovací. Vím, že se blížím ke vtipnému momentu, tedy k barvě ponožek. Každý rok se vyskytne někdo, kdo sází na styl Michaela Jacksona. Pak jen vidíte, jak se ty nohy s bílými ponožkami nenápadně zasouvají pod židli. Ale to jsou takové úsměvné prohřešky, které se hned v úvodu vytratí.

Zuzana Doleželová

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Kanáry: HOTEL R2 BAHIA PLAYA 4* 5.5. - 12.5.2024 z Prahy za 18.490,-

Turecko: WATER SIDE RESORT & SPA 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Hurghada: BEL AIR AZUR 4* 10.5. - 17.5. 2024 z Brna za 14.790,-

Turecko: ANNABELLA DIAMOND 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 15.190,-

Turecko: MASTER FAMILY CLUB 4* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 13.620,-

Egypt - Marsa Alam: ROYAL BRAYKA 4* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Marsa Alam: AMARINA QUEEN RESORT 5* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 13.590,-

Egypt - Hurghada: AQUA MONDO ABU SOMA 5* 8.5 - 15.5.2024 z Ostravy za 14.790,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA