Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.2 °C

Mrazivých dnů využili místní dobrovolní hasiči k nácviku záchrany tonoucího

Zprávy z regionu

18.1.2017

Autor: hcz

Ač řeka Bečva vybízí k procházkám po zamrzlé hladině či sportovním aktivitám s bruslemi, dle svazu rybářů i zástupců Povodí Moravy není vlivem proudící vody led rovnoměrně silný a v některých místech hrozí i prolomení ledové plochy. Přerovští dobrovolní hasiči proto uspořádali dvě cvičení, jak zachránit tonoucího z ledové řeky. Nácvik vzbudil pozornost u kolemjdoucích, kteří se zájmem sledovali odvahu a nasazení dobrovolníků.

I přes teploty hluboko pod bodem mrazu se hasiči, vybavení speciálními suchými obleky AGAMA, ponořili do řeky a nechali se svými kolegy zachraňovat. Členové místního sboru postupně vyzkoušeli všechny běžně dostupné techniky a způsoby vytažení osoby z vody.

"Pohyb po ledu poblíž prolomené části má svá specifika a vyžaduje znalost, jak se pohybovat. Je potřeba například rozprostírat zátěž na co největší plochu, aby nedocházelo k dalšímu prolamování ledové vrstvy. Proto k otvoru přistupujeme vleže, s patřičnou obezřetností," uvedl jeden ze cvičících hasičů, který právě vysvobodil svého kolegu z vody.

Dalšího z hasičů jsme se ptali, jak by měli lidé pomoci, pokud jsou svědky propadnutí osoby do vody. "Je potřeba zachovat klid a myslet. Určitě není nejlepší nápad vrhat se bezhlavě k osobě. Prvořadě je potřeba přivolat pomoc záchranářů, dále je dobré použít nějakou větev, lano či jinou vhodnou věc, kterou bychom mohli nedobrovolnému plavci podat a vytáhnout jej tak do bezpečí."

Kromě základních postupů, které se dají použít i v běžném životě, cvičili hasiči i záchranu pomocí zvláštních prostředků, kterými místní jednotka disponuje. "Díky špičkové vybavenosti takzvanými suchými obleky a dalšími technickými prostředky můžeme dnes tuto činnost cvičit v plném rozsahu a potřebné kvalitě. Proto můžeme vyzkoušet vše, co nám stanovuje metodika doporučená profesionálními kolegy Hasičského záchranného sboru," prozradil velitel jednotky Petr Štěpánek.

Víkendovému výcviku byli přítomni i kolegové z okolních dobrovolných jednotek působící na území města. Pocit zachraňovaných i nově nabité znalosti, jak zachraňovat, si tak po boku přerovských dobrovolných hasičů vyzkoušeli hasiči místních částí z Dluhonic, Újezdce a Čekyně. Pro ty bylo cvičení zpestřením. "Takováto společná školení více jednotek pořádáme několikrát ročně. Přínosné jsou zejména proto, že značně zvyšují kvalitu naší vzájemné spolupráce, setkáme-li se společně při reálném zásahu," uzavřel Štěpánek.

hcz

Reklama

Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola

Katalog firem » Vzdělávání » Střední školy

Proč studovat na naší škole: - Kvalitní příprava pro studium na vysokých školách všech typů u nás i v zahraničí - Licenční centrum Goethe Institutu - Vzdělávací středisko Microsoft...