Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.8 °C

Masopustní průvod prošel ulicemi Přerova, nechyběly masky, ani tanec a muzika  

Zprávy z regionu

20.2.2017

Autor: hcz

Průvod masek včele s medvědem, stárkem a stárkovou se vydal v sobotu dopoledne v doprovodu muziky Okybača od spolku Cukrle ulicemi města. Tradice masopustu, která se ujala i v Přerově, se letos konala již podeváté. V ulicích se slavilo a hodovalo. Nejvíce lidí ale postávalo v centru města na náměstí TGM, kde před radnicí náměstek primátora Pavel Košutek předal chase masopustní právo.

"Už v 7:00 ráno jsem otevřela dveře našeho 'domečku' a s pojízdnou nákupní taškou jsem vjela dovnitř. Zatopila jsem a začala chystat občerstvení pro 'mozeko a všecke maškare'. Letos nedojedou Litovelští Hanáci, ale místo nich nás bude v průvodu provázet muzika Okybača, což jsou šikovní a veselí muzikanti a muzikantky. Lomoz ve dveřích mě upozornil na první příchozí. Nejprve jsem uviděla basu a potom prvního muzikanta. Výborně, už se začínáme scházet. Muzice vyhrazuji koutek s postelí a židlemi pro odkládání a převlékání. Postupně se malý prostor začíná zaplňovat lidmi. Je tady rušno, ze všech koutů se ozývá vítání, smích, zpěv a různé otázky na důležité i ty méně důležité informace. Začíná tu být těsno, trochu se žducháme, prolézáme, podlézáme, uhýbáme, a já do toho všeho hlídám čas, pobízím ostatní do jídla, určuji osobu k vaření kávy, nalévání 'štrampléčků sliovice', hledám 'sichrhajsky', šňůrky nebo malovátka. Už se tu začíná motat i medvěd, který neví, kde má hlavu, stárek, který si někde položil 'právo', stárkové musím zavázat šátek, muzikanti ladí, nevěstě chybí paruka a policajt neví, co je 'ferula'. Je čas a my vyrážíme," popsala atmosféru před začátkem Magda Barboříková, která se proměnila v tento den ve smrtku.

Cestou na náměstí muzikanti spustili, jak se říká, "na veselou notu" a k průvodu se začali přidávat kolemjdoucí . "Na náměstí TGM tančíme a zpíváme pro scházející se diváky, a až nastane ten správný čas, jdeme si na radnici pro 'právo'," popisuje atmosféru Barboříková. Náměstek primátora Pavel Košutek předává právo pod slibem, že "ho bode chasa zachovávat a v óctě mět, že bode dbat na pořádek a bezpečnost ve městě a špatnosť bode sódit a trestat". Tak "zhosta chaso, zhosta, konec masopusta" křičí Slamák, pan "starosta" má sólo se stárkovou, hostí nás, všechny přítomné, koláčky a slivovicí.

V čele se stárkem, s Právem a stárkovou, vyráží průvod na obchůzku ulicemi města. "Mám radost, že je průvod pěkně dlouhý, jsou tu dokonce i nově příchozí v maskách. Dvě elegantní dámy, malá růžová víla, kat, stará, ale čiperná babka a dokonce celá medvědí rodinka s medvíďátkem v kočárku," dodáva indiánka - Martina Miková.

A masopustní průvod pokračuje v cestě. Policajt zastavuje auta, aby se mohly masky dostat bezpečně do Jiráskovy ulice, kde na ně čekají v obchodech "hospodyně" s pohoštěním. Každou z nich stárek pěkně přivítá a pak je na řadě medvěd, který "hospodyňky" pořádně vytancuje. Mezitím policajt trestá nepravosti přímo na místě, Slamák, kůň, žid, indiánka, medvědář, zdravotní sestra, ženich s nevěstou, vodník, čarodějnice, pierot i cigánka zpívají, tancují a baví ostatní účastníky masopustního průvodu. "Já smrt mám všechno pod kontrolou. Stačí 'mávnót kosó a pohrozit, že si pro ně dondu', a už ji všichni se smíchem přeskakují. Za to jim 'slebojo dlóhé a spokojené život'," svěřuje se smrtka.

Za podpory muzikantů postupuje celý průvod městem, zastavuje se tradičně také ve vinotéce U Hanačky, na zámku a na Katovně. "Tady se s námi loučí zbytek vytrvalých diváků a my můžeme vrátit 'právo', které jsme poctivě 'v té óctě měle', abychom si pro něho zase došli ten příští rok," dodává Magda Barboříková.

hcz

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Kanáry: HOTEL R2 BAHIA PLAYA 4* 1.5. - 8.5.2024 z Brna za 17.990,-

Turecko: WATER SIDE RESORT & SPA 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Hurghada: BEL AIR AZUR 4* 10.5. - 17.5. 2024 z Brna za 14.790,-

Turecko: ANNABELLA DIAMOND 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 14.990,-

Turecko: MASTER FAMILY CLUB 4* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 13.790,-

Egypt - Marsa Alam: ROYAL BRAYKA 4* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Marsa Alam: AMARINA QUEEN RESORT 5* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 14.090,-

Egypt - Hurghada: AQUA MONDO ABU SOMA 5* 8.5 - 15.5.2024 z Ostravy za 15.190,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA