Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.7 °C

Letní Flora s vůní exotiky: projděte se s námi rozkvetlou pouští i nigerijským pralesem

Tipy a názory

16.8.2014

Autor: Barbora Sísová

Letní Flora tvoří bránu do exotického světa plného tajemství a tajuplných rostlin. Svůj podíl na tom má spolupráce výstaviště s nigerijským velvyslanectvím, díky které mohou čeští návštěvníci nakouknout do květeny právě této exotické země. Nechybí však nic z toho, na co jsou pravidelní návštěvníci zvyklí. I letos narazíte na květiny z českých luhů a hájů, přehlídku ovoce a zeleniny ze zahrad místních pěstitelů, zahrádkářskou poradnu i vyřvávající trhovce nabízející zkrátka vše, od květin, sazenic či česneku až po parfémy a parní tlakový čistič.

Rozkvetlou pouští, pralesem a zahradou – tak zní hlavní téma letošní letní Flory. A všemi zmíněnými částmi si skutečně postupně projdete. Když vstoupíte do pavilonu A, kde se nachází hlavní expozice, naskytne se vám pohled na jezírko a most, který skutečně velmi důkladně odděluje rozkvetlou zahradu plnou růží od vyprahlé pouště. Exotický nádech tropické části dodávají nejen nigerijské rostliny, ale také zvuková kulisa, která simuluje zvuky zvířat v pralese, takže máte skutečně pocit, že vám každou chvíli na rameno usedne papoušek či zvídavá opička. A pro ty, kterým z vlhkého tropického vzduchu vyprahne, je přímo na hlavní trase připraven bar s velkou nabídkou míchaných nápojů nebo čajovna s velmi uvolněnou atmosférou. "Ta pouštní část mě příliš nezaujala, je to takové strašně pusté, bez barev. Mám rád klasické rozkvetlé kytičky, takže jsem si na své přišel až u růží a mečíků, ale je to určitě zajímavý nápad, vynikne tak kontrast různých prostředí," popsal Jan Mazal z Uničova.

Obdiv návštěvníků si získal především vodní element, nad kterým se tyčí kytice různobarevných růží. "Celá expozice Vyznání růží mě mile překvapila, moc se mi to líbí. Růže je podle mě jedna z nejkrásnějších květin, a proto jsem ráda, že je jí věnován takový prostor," uvedla Dana Malá.

A od růží je to už jen kousek k českým zahrádkářům, kteří prezentují své mečíky, gladioly a také ovoce i zeleninu. Tady se zvuky exotických zvířat ztrácí do dálky a střídá je hudba přeci jenom o něco bližší srdci moravského zahrádkáře - pravá moravská cimbálovka. U tohoto stanoviště si můžete vychutnat moravské víno či první letošní burčák a pokračovat dál, možná už i trochu rozveseleni, v obdivování naší květeny. Nahoře vás mimo jiné čeká také speciálně vyšlechtěná růže Abrakadabra, kterou si můžete na místě také zakoupit a tuto výjimečnou růži někomu výjimečnému darovat.

Exoticky, i když trochu v jiném slova smyslu působí také pavilon E, který už nemá s tajuplnou krásou tropů nic společného. Nachází se zde několik prodejních stánků, kde si návštěvníci mohou zakoupit maďarské speciality, nopalové pivo či nopalové pečivo, které podle slov prodejce nikdy nezplesniví, med i extrémně ostré chilli papričky.

A nejrůznějším prodejním stánkům patří již tradičně také venkovní prostory. V okolí pavilonu A sežene vše, co správný zahrádkář či milovník květin potřebuje. Kromě venkovních květin, které zkrášlí váš balkon či zahradu také trochu méně náročnější kousky jako sukulenty, kaktusy nebo masožravé květiny. Čím více se však hlavnímu pavilonu vzdalujete, tím bizarnější věci se vám trhovci snaží vnutit. Mě osobně nejvíce zaujalo množství parfémů, ponožky, nádobí a parní čistič. Překvapení však nastalo v momentě, kdy jsme odbočili na hlavní Rudolfovu alej, tady tentokrát nestojí ani stáneček, a tak si člověk mohl odpočinout od všech těch lidí, kteří se hemžili o kousek dále. Jediné, co tady přibylo, je malý o samotě stojící lunapark pro děti.

Návštěva letní Flory je také možností prohlédnout si zdarma expozice sbírkových skleníků výstaviště Flora se vzácnou florou i faunou a botanické zahrady s rozáriem. Volný vstup bude také do botanické zahrady Univerzity Palackého Olomouc v sousedství sbírkových skleníků. Brány letní Flory budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné činí 100 korun, zlevněné (pro důchodce a studenty) 80 korun, děti od 6 do 15 let platí 30 korun, rodinné vstupné (dva dospělí + 1 až 4 děti) je 210 korun. Zdarma je vstup na výstavu pro děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP/P.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Kanáry: HOTEL R2 BAHIA PLAYA 4* 1.5. - 8.5.2024 z Brna za 17.990,-

Turecko: WATER SIDE RESORT & SPA 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Hurghada: BEL AIR AZUR 4* 10.5. - 17.5. 2024 z Brna za 14.790,-

Turecko: ANNABELLA DIAMOND 5* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 14.990,-

Turecko: MASTER FAMILY CLUB 4* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 13.790,-

Egypt - Marsa Alam: ROYAL BRAYKA 4* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 15.090,-

Egypt - Marsa Alam: AMARINA QUEEN RESORT 5* 6.5. - 13.5. 2024 z Brna za 14.090,-

Egypt - Hurghada: AQUA MONDO ABU SOMA 5* 8.5 - 15.5.2024 z Ostravy za 15.190,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA