Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 8.7 °C

Kiwanis panenky pomáhají dětem v nemocnicích překonat obavy z neznámého

Zprávy z regionu

24.2.2015

Autor: Zuzana Doleželová

V Nemocnici Hranice pomáhají dětem překonávat obavy z neznámého Kiwanis panenky. V pátek 27. února předá pacientům v Hranicích panenky i poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová.

"Protože jsem původním povoláním lékařka, vím z vlastní zkušenosti, jak může být prostředí nemocnice pro malé pacienty stresující. Panenky mohou dětem pomoci nejen cítit se bezpečněji, ale i pochopit lékařské úkony, které je čekají,” uvedla europoslankyně Sehnalová. Tyto bílé látkové loutky vyrobené z bavlny totiž neslouží jenom jako hračka, ale i jako didaktická pomůcka - lékaři je využívají k vysvětlení procedur, které dítě podstoupí. Některé z nich mohou na panence i názorně předvést. Při příjmu dostanou děti panenky čistě bílé, takže si je mohou vymalovat podle přání a vyplnit tak lépe dlouhý čas strávený v nemocnici. Svou panenku si pak každý odnese z nemocnice domů.

Kiwanis panenka je projekt norského Kiwanis distriktu z roku 1994, přivezený do České republiky z jihu Austrálie. První české Kiwanis panenky vznikly v roce 2000 a od té doby úspěšně pomáhají zvládnout dětem obavy z pobytu v nemocnici.

Pro místní nemocnici šijí členové Kiwanis klubu Hranice panenky již od roku 2006. Z výtvorů seniorek z Domova seniorů Hranice, Klubu invalidů Hranice, Domova pro seniory Tovačov a Domova seniorů Lipník nad Bečvou se těší děti nejen v nemocnici v Hranicích, ale i v Přerově.

Zuzana Doleželová

Reklama

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra České republiky - klientské centrum Přerov

Katalog firem » Úřady, instituce

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP 211) působí na českém trhu již od roku 1992 a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. V současnosti pečuje o zdraví více než 1,3...