Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 5.4 °C

Jak si užít dovolenou bez zdravotních potíží vašeho dítěte? Pozor na slunce a úrazy

Zprávy z regionu

28.7.2012

Autor: roc

Léto a dovolená je pro mnohé nejkrásnějším obdobím roku. Ovšem pro rodiče kojenců a dětí znamená toto období někdy spíše stres a chaos než klid a odpočinek. Dětem právě v letním období hrozí nejvíce zranění, přičemž Česká republika patří k zemím s nejvyšším počtem dětských úrazů právě během prázdnin.

Nástrahy číhají všude. Jak na dětském hřišti, návštěvě u babičky v poklidné vísce, při dovolené u moře, dokonce i během nevinného sbírání lesních jahod či borůvek. "Aby si děti z prázdnin odnesly jen příjemné zážitky, je dobré potenciálnímu nebezpečí předcházet," říká primář dětského oddělení Nemocnice Šternberk Pavel Hronek s tím, že v posledních letech stále přibývá rodičů, kteří s dítětem vyrážejí za dobrodružstvím už od jeho prvních měsíců.
Při výběru cíle cesty své dovolené by rodiče měli brát ohled na své dítě a jeho zdraví. Rodiče by se kvůli dětem měli vyhýbat příliš horkému, vlhkému nebo chladnému podnebí, příliš dlouhým cestám, velkému časovému posunu nebo vysokým horám, kde je menší množství kyslíku. "Při volbě dovolené proto dejte přednost přímořskému klimatu, nižším horám do jednoho tisíce metrů nad mořem nebo venkovu," doporučuje primář. Podle něj není vhodné cestovat s dítětem do jeho tří měsíců. Pro malé děti nemusí být snadné vyrovnávat se s novou, neobvyklou situací a změnou prostředí. Pokud máte touhu poznávat nové kraje a země, pak až s dětmi, kterým je více než deset let.
Cesta na dovolenou bývá většinou dlouhá, nudná a náročná. Cestování s dětmi je hodně odlišné od situace, kdy jedete sami. Důležité je tedy, jaký dopravní prostředek zvolíte - auto, vlak, autobus či letadlo. Dlouhá cesta autem v horku může být pro malé děti velmi zatěžující, takže se musí program a náročnost cestování přizpůsobit dětskému rytmu, ať už cestujete s batoletem, předškolákem či školákem. Pokud jedete autem, naplánujte několik zastávek. I dospělí se občas potřebují protáhnout, nadechnout se čerstvého vzduchu, koupit si kávu. S menšími dětmi si klidně dělejte pauzu každou hodinu a nechat je proběhnout a nadýchat se vzduchu. Také se vybavte oblíbenými CD s pohádkami a písničkami, pak vzít hračky, knížky, pastelky, hry, která vám cestu zpříjemní.
U dětí doprovází cestování často nevolnost doprovázena zvracením, bledostí a pocením. Běžné je zívání, únava či ospalost. Stav zhoršují plný žaludek, příliš těsné oblečení, ale také dlouhá jízda bez přestávky. Optimální je najíst se dvě až tři hodiny před jízdou a důležité je vybrat vhodnou stravu - ideální je rýže, těstoviny, vařená či syrová zelenina. K pití je nejlepší voda nebo minerálka. "Na nevolnost zabírají některé léky, a to například Kinedryl. Musí se užít před cestou, alespoň půl hodiny. Pokud je cestování delší, musí se dávka zopakovat. Starší děti dávají přednost speciálním žvýkačkám, které působí proti nevolnosti," uvádí Pavel Hronek. Další možností je cestování letadlem, které má obrovskou výhodu v tom, že cesta samotná netrvá tak dlouho, pokud nechcete trávit dovolenou někde v exotických zemích. Nepříjemnou skutečností je omezený prostor v letadle a po určitou dobu nutnost sedět připoutaný na sedadle. Někdy může být dítě podrážděné nebo letargické, takže v této době je velmi složité potomka zabavit a udržet v klidu. "Nepříjemný může být také vzlet a přistání, kdy menší děti mají přetlak v uchu. Pro větší děti je dobré mít bonbon či žvýkačku. Miminko je možné kojit či mu dát napít z lahvičky," sdělil primář.

Cestujete-li s menšími dětmi k moři, nevolte hlavní sezonu, kdy jsou teploty nejvyšší. Příliš velké teplotní výkyvy by mohly mít pro ně zdravotní následky. Nebezpečné jsou zejména přechody z horka do klimatizovaných místností, když v místnosti je vlastně zima. Ve velkém horku se většina dětí necítí dobře a bývají podrážděná. Děti do tří let by se neměly vůbec opalovat. Přesto by se měly natřít dětským krémem s co nejvyšším UV filtrem, protože sluníčko opaluje i ve stínu. "Na pláž nechoďte přes poledne, a vždy s sebou mějte dostatek tekutin, malé děti jsou náchylné k dehydrataci. Kojenci by měli být vždy jen ve stínu - chráněni před mouchami nebo komáry. Pokud máte větší batole, které se koupe v plavkách, vždy mu je pak sundejte a nechte uschnout, protože mokré plavky jsou startem pro zánět močových cest," varuje primář.
Pozor také na jídlo, zvláště v zemích s jinou kulturou. U dospělých nehrozí při rozumném zkoušení nových a nezvyklých pokrmů téměř žádný problém, jinak je tomu však u dětí. U cizokrajných jídel by rodiče měli přemýšlet nad tím, jaké potraviny obsahuje a zda jsou vhodné pro vaše dítě. "Dětem nemůžeme nabídnout vše, protože existují méně obvyklé ingredience, které dětskému organismu příliš neprospívají. Dětem se snažte zajistit pestrou, ale spíš rostlinnou stravu s dostatečným přísunem soli, omezte tuky a dbejte na to, aby dostatečně pily. Nezapomeňte dbát na dostatečný přísun tekutin, zejména u kojenců a batolat může velmi rychle dojít k životu nebezpečné dehydrataci," říká Pavel Hronek.
Důležité je na všechny cesty přibalit lékárničku. "V ní by také měly být léky, které užívají rodiče i děti, a základní léky na teplotu, bolest, rýmu, kašel a podobně. Samozřejmostí jsou náplasti a obvazy. Nezbytností na výletě či na táboře by měl být u rodičů repelent. Chystáte-li se do vzdálenějších míst, přesvědčte se, zda máte všechna nezbytná očkování. Podle místa pobytu vše s dostatečným předstihem čtyř až šesti týdnů prokonzultujte v očkovacím středisku a s dětským lékařem," uzavřel primář.

roc

Reklama

VINOTÉKA JANA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Vinotéky

Vinotéka zaměřená na stáčení vína. Lahvová vína, jakostní, přívlastková, pozdní sběry, výběry bobulí od různých vinařů, doplňky s tím spojené a dárková balení. Parkování p...