Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 15.6 °C

Hvězdy světového jazzu rozsvítily Přerov

Kultura

26.10.2015

Autor: hcz, zd

Přerov patřil už po dvaatřicáté jazzu - konal se tu Československý jazzový festival. Prostory Městského domu rozzářily zvučná jména jako legendární kontrabasista a spoluhráč Milese Davise Ron Carter, australská kytaristka a zpěvačka Sarah McKenzie nebo kapela Snarky Puppy. Československou scénu pak reprezentovali Ondřej Ruml, Matej Benke nebo Michal Motýľ.  

Ve středu patřilo pódium slovenskému trumpetistovi Laco Deczimu žijícímu v USA který tradičně diváky velmi potěší. Ve čtvrtek pak byla řada na Ondřeji Rumlovi a klavíristovi Mateji Benkemu s programem, který vloni vyšel na již pozlaceném albu pod jednoduchým a všeříkajícím názvem Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha. Ve druhé části večera se představila americká kapela Snarky Puppy, kterou ředitel festivalu Rudolf Neuls označil za největší tahák letošního ročníku Navztekané štěně, jak zní volný překlad názvu, ňafá a vrčí se zvláštním potěšením všude tam, kde se objevuje muzikantská nuda. Jejich boj s obyčejností si získává stále větší oblibu u posluchačů i kritiků v Asii, Austrálii, Americe i Evropě. V loňském roce tato kapela obdržela cenu Grammy.

V pátek se na pódiu jako první představila Sága rodu SHQ Reunion, obnovená sestava legendárního projektu Karla Velebného, který skloubil začátkem 70. let po vzoru Woodyho Hermana zvuk tří tenorsaxofonů a barytonsaxofonu s rytmikou mateřského SHQ. Po nich pak vystoupila šarmantní mladá australská diva Sarah McKenzie. Do Přerova přivezla písně ze žhavé novinky, alba We Could Be Lovers. Vrcholem večera bylo vystoupení Rona Cartera, jednoho z nejzásadnějších kontrabasistů jazzové historie, spoluhráče Milese Davise. V kvintetu s Waynem Shorterem, Herbiem Hancockem a Tonym Williamsem hráli na zásadních albech moderního jazzu 20. století: Miles Smiles, ESP, Miles in the Sky, Seven Steps to Heaven, Sorcerer, Filles de Kilimanjaro, Nefertiti. V sestavě, která si říká Foursight, mu v Přerově byli oporou klavíristka Renee Rosnes, bubeník Payton Crossley a perkusista Rolando Morales – Motas. "Na Rona Cartera jsem se těšil asi nejvíc, poslouchám ho už řadu let a je skvělé, že ho vidím přímo v Přerově," uvedl jeden z nadšených návštěvníků festivalu.

V sobotu se v Městském domě nejdříve představili Michal Motýľ Tentet. Kapela předního slovenského trombonisty je zajímavá již svým složením, které se v dechové sekci skládá ze čtyř trombonů, trubky a dvou saxofonů, rytmiku tvoří kytara, kontrabas a bicí nástroje. A celý festival uzavřela čtveřice excelentních muzikantů - kapela Fourplay. Zakladatel bandu Bob James u kláves, kytarista Chuck Loeb, baskytarista Nathan East a Harvey Mason za bicími slaví letos čtvrstoletí na světové hudební scéně a jejich jazz je vskutku brilantní.

Každý večer po hlavním programu navíc publikum bavili Maskovaní bandité rytmu. Za názvem, vypůjčeným od Josefa Škvoreckého, se skrývá kapela, jež v rozličných rytmech a harmoniích jazzových, tanečních i zpěvových tak uzavírala večírek jazzových příznivců.

hcz, zd

Reklama

RJ - Cyklo Konečný

Katalog firem » Obchod » Cykloprodejny

Maxbike Rock Machine Galaxy Doplňky: přilby - Ked, Sulov, Catlike rukavice Sulov pláště - Kenda doplňky Rav X, Max 1 zámky Magnum computery Sigma osvětlení Smart ráfky ...