Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12.8 °C

Hefaiston oslavil Kristovy roky. Středověký Hrad Helfštýn navštívily davy lidí

Zprávy z regionu

1.9.2014

Autor: hcz

Poslední víkend před začátkem školního roku patřil na hradě Helfštýně celosvětovému setkání uměleckých kovářů, konal se tu Hefaiston. Na jeho 33. ročník přijelo 512 mistrů černého cechu z osmnácti zemí světa. Nechyběli kováři z Japonska, Palestiny, Ameriky a Kanady. Zájem veřejnosti o Hefaiston byl obrovský. Během víkendu prošlo branami hradu přes deset tisíc lidí.

"Letos se přihlásilo na Hefaiston 512 kovářů z osmnácti zemí celého světa. Nejvíce přihlášených mistrů černého řemesla je z Česka, Slovenska a z evropských států hlavně z Německa a Itálie. Z největší dálky přijeli Palestinci, Japonci, Američané a Kanaďané. Za pozornost ale určitě stojí kováři z Izraele a Ukrajiny a po dlouhé době přijeli mezi nás i Irové," řekl kastelán hradu Jan Lauro. Dodal také, že Hefaiston dokáže stmelovat lidi z celého světa. "Nikdy ale dopředu nevíme, jaká díla na hradě vzniknou. Třeba v loňském roce pracovali společně na plastice s názvem "Zrozen ke svobodě" Izraelci a ortodoxní židové," zavzpomínal.

Třiatřicátý ročník Hefaistonu, byl výjimečný nejen v počtu přihlášených mistrů černého řemesla, ale i v počtu vystavených exponátů. Návštěvníci mohli obdivovat v sedmi kategoriích 358 exponátů. "Po Hefaistonu se exponáty rozprsknou do celého světa. Na hradě nám zůstane plastika padlého draka, zhotovená minulý týden na Kovářském fóru česko-belgickým týmem s názvem "Zrodil se a zemřel na kovadlině" a dalších zhruba 40 výtvorů, které tady během dvou dnů kováři vykovají," dodal kastelán.

Exponáty kovářských týmů stejně jako v minulých letech hodnotila odborná porota. "Letos poprvé se k nim bude vyjadřovat také široká veřejnost, a tak jsme zvědaví, jestli se s odbornou porotou shodnou," doplnil Lauro. Ředitel přerovského Muzea Komenského Radim Himmler prozradil, že letošní Hefaiston má výjimečné také logo, které má tvar kříže, neboť Hefaiston vstupuje do středního věku.

Příprava celosvětového setkání uměleckých kovářů trvala čtyři měsíce a podílelo se na ní sto dvacet lidí. Nejhektičtější byly podle Laura poslední dva týdny: "Vše gradovalo za deštivého počasí a je potřeba poděkovat hlavně dobrovolníkům, kteří přípravám věnovali všechen svůj volný čas."

hcz

Reklama

Vyhlídkové lety K - PLUS

Katalog firem » Zábava, volný čas » Vyhlídkové lety balonem

Let balonem - cena od 3500,- / osoba Létáme po celý rok, ale jen za příznivých povětrnostních podmínek: to znamená bez srážek a při rychlosti větru do max. 4 m/s. Startujeme dle dohody s kl...