Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 7.7 °C

Dorty musíte dělat poctivě a s láskou, říká autorka sladkých skvostů Martina Tovaryšová

Rozhovory

3.4.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Dort by neměl chybět na žádné oslavě či svatbě. Vybrat si můžete z celé palety různých tvarů, barev, chutí. Ale ty nejlepší dokáže vyrobit jen cukrářka doma z těch nejkvalitnějších surovin. Jedna taková žije v Přerově a její výtvory se bez nadsázky dají nazvat uměleckými díly. Se sympatickou Martinou Tovaryšovou jsme si vyprávěli o dortech, o krémech, ale také o jejím připravovaném obchůdku, kde budete moci ochutnat všemožné korpusy i voňavé krémy.

medailon

Martina Tovaryšová

Narodila se v Přerově, vystudovala Slezskou univerzitu a ekonomický obor na univerzitě v Ostravě. Jejím koníčkem je cestování. S manželem, kterého zná od základní školy, vychovávají dvě děti. Výrobě dortů se hodlá věnovat na plný úvazek. Během měsíce si v Přerově otevře vysněnou provozovnu.

Jak jste se dostala k pečení dortů?
Pekla jsem už jako malá s babičkou a strašně mě to bavilo. Babička tehdy nepoužívala marcipán, dělala ty klasické máslové, ale to nevadilo, vždycky jsem koštovala :) Když jsem začala chodit do školy a pak pracovat, dorty šly trochu bokem. Před pěti lety jsem ale nastoupila na rodičovskou dovolenou. Když měla mít dcera první narozeniny, tak jsem se rozhodla, že udělám potahovaný dortík. A povedlo se, vzniklo iglú s tučňáky, doteď mám jeho fotku a snad si ji dám i zarámovat:) Tím to totiž všechno začalo.

Vy ale nejste vyučená cukrářka, že? Čím jste se dříve živila?
Před nástupem na rodičovskou dovolenou jsem dělala vedoucí vzdělávacího střediska, pracovali jsme na projektech Evropské unie, dělala jsem rekvalifikační kurzy, přednášela jsem pracovní právo, dělala jsem motivační kurzy, základy psychologie, takže práce s lidmi. To mě bavilo. U těch dortů své znalosti a jednání s lidmi dokonale využiju.

Takže nejprve jste pekla pro rodinu a teď už se z malého koníčku stal způsob obživy, je to tak? Už u pečení dortů zůstanete?
Nejprve jsem pekla pro rodinu, kamarády, pak pro kamarády kamarádů. Zpočátku jsem z toho měla obavy, že se mi to třeba nepodaří. Přece jen pro rodinu nedostatek zamaskujete :) Jenže pak jsem postupně dospěla k tomu, že není třeba se stresovat, vždycky se to nějak udělá. Zařídila jsem si živnostenský list a věnuju se tomu naplno. Do své původní práce se už nevrátím, to je jasné. Za měsíc totiž budu otevírat svoji provozovnu. A chystám se pořádat i školení a cukrářské kurzy pro lidi z Přerova, ale i třeba z Olomouce. Doufám, že tam využiju dosavadní praxi. Svým způsobem tak u učení zůstanu.

Tak to Vám gratuluju. Na Vás je vidět, že práce s lidmi je Vám blízká. Mohla byste mi prozradit, jak bude vypadat Vaše prodejna a na co se milovníci sladkého mohou těšit?
Bude to inspirované americkými prodejnami. Budu tam mít prostor na výrobu a kancelář, kde si lidé přijdou ochutnat korpusy, krémy a probereme zakázku. Dělám i návrhy dortů. To všechno bude tam, bude tam čas a prostor na plánování dortů. Cukrárnu neplánuju, chci se soustředit na dorty a být v tom dobrá. Ze zákusků dělám rolády a řezy.

Jaké dorty jsou nejvíce v kurzu? Co pečete nejčastěji?
Začínala jsem dětskými dorty a je to moje srdeční záležitost, ty se dělají asi nejvíc. Ale ozývají se mi firmy, dělám jim dorty na zakázku, a samozřejmě svatební dorty, těch bude asi letos hodně :) Začínám už tento víkend. Jsem moc ráda, že na Svatbě nanečisto 18. ledna jsem dostala možnost prezentovat své umění, o zakázky tak nemám nouzi, do září se nezastavím.

Jak dlouho trvá příprava klasického svatebního dortu?
Nejlepší je dělat korpus den předem, aby se stačil odležet. Je potom takový vláčnější. Potom se to pěkně promaže krémem a nechá ztuhnout. Jelikož to jsou patrové dorty, je to potřeba. Samozřejmě se také vyztuží, aby vydržely přepravu. Pak se dort potáhne hmotou a nechá se opět vytuhnout. Když nepočítám zdobení, tak příprava trvá alespoň ty dva dny, aby byl pěkný, aby byl tuhý a strany aby nikde netekly. U zdobení se snažím pohrávat si s kombinací barev, s detaily. Razím cestu, že méně je více, tak se snažím pohrát si s tím méně, aby to fakt bylo precizně a aby to hezky vypadalo.

A co třeba dnes tolik oblíbené 3D dorty? Také je děláte?
Hodně zakázek jsou SD auta. To třeba přijde manželka s fotkou, nebo i přítelkyně, že chce překvapit svého přítele. Jelikož mám střední školu průmyslovou strojní, tak nemám problém si najít technickou dokumentaci daného auta a podle toho vše vyrobím, aby seděly rozměry :) Musím říct, že je to vcelku náročné. Takový dort má tak 4 kila a stojí kolem tisícovky.

To je naprosto běžná cena, navíc je tu záruka kvalitní domácí výroby a čerstvých surovin. Jak se pohybují cenově třeba svatební dorty?
Snažím se vše dělat poctivě a netahat z lidí peníze, ta cena myslím odpovídá a takový dort si mohou dovolit i slečny, které jsou ještě mladé a nemají tolik peněz, je to hezký dárek. Klasický svatební třípatrový dort váží kolem 12 kilo a stojí v průměru 3 až 4 tisíce. Dbám na to, aby nejen hezky vypadal, ale aby i dobře chutnal. Psychologové totiž říkají, že po patnácti letech si nikdo nebude ze svatby pamatovat, jak vypadala nevěsta, co měla na sobě, ale jak chutnalo jídlo :) Takže já razím, aby každé patro mělo jinou chuť a aby byla výrazná, pokud možno s čerstvým rozmixovaným ovocem.

Jaké krémy tedy používáte při výrobě dortů nejčastěji?
Nejvíc žádané jsou višňové, jahodové a malinové, ale dělám i klasický vanilkový, mascarpone, pistáciové krémy. Podstatné je, že všechny musí být odlehčené. Typicky máslové už se tolik nedělají. Potahované dorty jsou pak spíše pro děti, je spousta potahovacích hmot. A dělají se hodně čokoládové dorty a tady zase dávám pozor, aby byla použita kvalitní čokoláda. Moje babička vždycky říkala: "Martinko, když kakao, tak vždycky holandské," a já se toho držím :) Podstatné je nešidit to, ale dělat všechno poctivě.

Já Vám přeji spoustu spokojených zákazníků a ať se Vám v podnikání daří.
Děkuju. To podnikání je náročné, jenom než oběháte úřady. Ale stojí to za to, pečení mi dělá radost. Tu se snažím předávat dál, třeba i ve formě sponzoringu, jestli to tak můžu nazvat. Protože mám ráda děti, hodlám pravidelně péct dorty pro dětské onkologické oddělení v Olomouci. Ať aspoň moje pečení někoho potěší, já to dělám s láskou.

Zuzana Doleželová

Reklama

AUTODÍLY KUBÍK

Katalog firem » Auto - moto » Autodíly

Jsme firma zabývající se prodejem autodílů a příslušenství na všechny vozy. Mimo autodíly nabízíme také autobaterie, oleje, provozní kapaliny, aditiva, autokosmetiku, sněhové řetězy a ji...