Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.7 °C

Domov pro seniory poskytuje kvalitní péči. Svědčí o tom udělené 4 hvězdičky

Zprávy z regionu

10.4.2014

Autor: zd

Přerovský Domov pro seniory získal jako první zařízení svého druhu v Olomouckém kraji Značku kvality v sociálních službách. Prestižní ocenění mu přidělila Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky. Odteď se tak může pyšnit čtyřmi hvězdičkami a jeho obyvatelé si mohou být jisti vysokým standardem.

Cílem hodnocení je poskytnout lidem informaci o tom, jakou kvalitu mohou od života v daném zařízení sociálních služeb očekávat. Podle náměstka primátora Dušana Hluzína, který má na starosti sociální oblast, je dobré, že už při vstupu do domova zájemci uvidí, jestli se nachází ve dvouhvězdičkovém nebo pětihvězdičkovém zařízení. V Olomouckém kraji je teď přerovský domov se čtyřmi hvězdami jedničkou.

Značka kvality v sociálních službách hodnotí všechny důležité aspekty pobytu v zařízení přímo z pohledu samotného uživatele. "Jednoduše řečeno – osloveni byli naši současní klienti, kteří hodnotili, jak jsou se životem v domově spokojeni. Bylo jen na nich, jakou známku spokojenosti nám přiřadí. Samozřejmě že roli hrálo i prostředí, v jakém naši senioři tráví svůj podzim života," uvedla ředitelka Sociálních služeb města Přerova Jana Žouželková. Na maximum, tedy pět hvězdiček, domov nedosáhl kvůli kvalitě a pestrosti stravy, kterou obyvatelé nehodnotili příliš dobře. Podle Hluzína bude i tento problém vyřešen, od 1. května bude jídlo dodávat nový a v Přerově osvědčený dodavatel, tedy Zařízení školního stravování.

Domov pro seniory funguje v Přerově od září roku 2008 a poskytuje pomoc i podporu dvaaosmdesáti seniorům z Přerovska. V pobytovém zařízení je také poskytována fyzioterapie, masáže, elektroléčba a parafínové zábaly, součástí domova je také tělocvična. Uživatelé se mohou zúčastnit i ergoterapie, kde se mohou zapojit do takových aktivit, jako je enkaustika (speciální malířská technika), ruční práce, práce se dřevem, korálky či s hlínou. Je zde také knihovna s čítárnou, kadeřnictví a pedikúra, fototerapeutická místnost, v níž mohou senioři relaxovat a dobíjet pozitivní energii. "Pomocí výkonných zářičů simulujeme sluneční svit, a tak umíme čelit případné špatné náladě či depresím uživatelů. Máme tu i dvě masážní křesla, která pocit uvolnění a relaxace jen znásobují," popsala na závěr Jana Žouželková novinku, kterou se chlubí přerovský domov.

zd

Reklama

AUTOKLIMEŠ - AUTOSERVIS, PNEUSERVIS

Katalog firem » Auto - moto » Pneuservis

AUTOKLIMEŠ - Kojetínská ul. 56, Přerov AUTOSERVIS - kompletní servis všech značek aut zaměřený na VW Group a Škoda - příprava i provedení STK - pravidelné servisní prohlídky - ...