Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12.1 °C

Detektory v archeologii: vítejte ve světě pokladů

Kultura

6.4.2014

Autor: zd

Také vás vždy lákalo pátrat s detektorem po tajemných pokladech, i kdyby to měl být třeba jen starý kovový knoflík? Ta radost z každého správného "zapípání" je nepopsatelná. Pak jen kopat a kopat, než se k neznámému předmětu dostanete. Detektoring se v poslední době stal fenoménem. Pokud zajímá i vás, nenechte si ujít výstavu Detektory v archeologii, která je k vidění v přerovském muzeu.

Výstava je věnována výsledkům spolupráce profesionálních archeologů a zájemců z řad uživatelů detektoru kovů, kteří v rámci Projektu preventivní archeologie v Olomouckém kraji spolupracují na záchraně archeologického kulturního dědictví České republiky. Díky tomuto projektu se pod hlavičkou Archeologického centra Olomouc ve spolupráci s NPÚ Olomouc, Muzeem Prostějovska, Muzeem Šumperk a Muzeem Komenského v Přerově poprvé naskytla příležitost prezentovat výsledky spolupráce archeologů a detektorářů. Společné úsilí na výstavě dokreslují nejen nálezy solitérních drobných movitých archeologických nálezů zhotovených ze železa a barevných kovů, ale zároveň unikátní depoty – "poklady" předmětů uložených v minulosti do země.

Po roce 2000 nastal v České republice detektorový boom, v současné době je počet držitelů detektoru kovů odhadován na 20 až 30 tisíc. Tento koníček se svými negativními i pozitivními dopady stal naprostým fenoménem dnešní doby, na který musela dříve či později reagovat odborná veřejnost. Výstava poukazuje na jednu z možných cest při společné spolupráci na záchraně kulturního dědictví naší země.

Na výstavě můžete obdivovat movité kovové archeologické nálezy, které byly získány prostřednictvím detektorové prospekce na Přerovsku, Prostějovsku, Šumpersku a Olomoucku v letech 2010 až 2013. V mnohých případech se jedná o zcela unikátní archeologické nálezy mimořádné historické hodnoty.

zd

Reklama

Rehabilitační centrum

Katalog firem » Zdravotnictví » Fyzioterapie, rehabilitace

Objednávky na MFK a vyšetření 724 110 208. Léčebná tělesná výchova na neurofyziologickém podkladě. Procedury fyzikální terapie, masáže, myoskeletární medicína, manuální fyzioterapeuti...