Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pokladničku s vánoční sbírkou někdo vykradl, přesto v ní zůstalo rekordních 30 tisíc

Zprávy z regionu

4.1.2022

Autor: red

Nepříjemné překvapení čekalo dnes na úředníky přerovského magistrátu při otevírání kasičky, v níž byla uložena vánoční sbírka. Pokladnička, do které od začátku adventu Přerované vhazovali peníze na dobročinné účely, byla poničena. Boční sklo neznámý pachatel vylomil a s největší pravděpodobností si přivlastnil část peněz. I přesto byl ale v kasičce dosud největší výtěžek za dobu její existence – částka lehce přesahující 30 tisíc korun. Případem se zabývá Policie ČR.

Foto: Magistrát města Přerova

Kasička byla umístěna přímo na Masarykově náměstí, v blízkosti vánočního stromu. Podle domluvy měla být demontována v úterý 4. ledna dopoledne. "Den předtím jsem ji ještě fotila a zcela jistě vím, že nebyla nikterak narušena," konstatovala Jana Pivodová z Kanceláře primátora. Náměstek primátora Petr Kouba, který má na starosti sociální oblast, řekl: "Jsem v šoku z toho, že si někdo dovolil takhle zneuctít sbírku, v rámci které lidé přispívali mobilnímu hospici Strom života, jehož pracovníci se starají o umírající. V pokladničce zůstalo 30 tisíc 396 korun. Kolik tam bylo před poškozením, to netušíme, věc jsme předali k řešení policistům, kteří vyhodnotí i kamerové záznamy. Doufáme, a také to tak vypadá, že zloděj stačil vzít jen minimum." Peníze mají putovat na nákup dýchacích přístrojů, takzvaných kyslíkových koncentrátorů. "Ty jsou pro naše klienty důležité, zvláště v dnešní době covidu," uvedl už dříve Stanislav Tvrdoň ze Stromu života.

Sbírka pod vánočním stromem se v Přerově pořádá už 23 let a dárci bývají obvykle přející. "Letošní výtěžek mě potěšil. S ohledem na to, že na náměstí nebyl po dobu adventu kulturní program a trhy se konaly až od 26. prosince, tak Přerované byli neskutečně štědří a za to jim děkuji, byť za sbírkou kvůli vykradení zůstává hořká pachuť," podotkl primátor města Petr Měřínský. Vloni se vybralo 26 tisíc 982 korun pro sdružení Alfa Handicap a z výnosu byly pořízeny dvě repasované elektrické polohovací postele. V lednu roku 2020 vydala kasička 12 tisíc 314 korun, o rok dříve 15 tisíc 138 korun a v letech předchozích skončilo přepočítávání na částkách: 14 tisíc 757 korun a 9 tisíc 914 korun. Sbírka pod vánočním stromem má v Přerově tradici od roku 2009, kdy kasička obsahovala 8 tisíc 688 korun.

Foto: Magistrát města Přerova

red

Reklama

Hrad Helfštýn

Katalog firem » Cestovní ruch » Hrady, zámky

Hrad Helfštýn patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě. Leží na Moravě, 30 kilometrů od Olomouce. Jeho monumentální architektura se tyčí nad údolím Moravské brány. Celý kom...