Reklama

Středa 1. května 2024, dnes je Svátek práce, venku je 16.5 °C

V Přerově se budou vykupovat PET lahve

Zprávy z regionu

19.4.2014

Autor: zd

S novinkou přicházejí Technické služby města Přerova. Od května budou ve svém sběrném dvoře vykupovat PET lahve. Zákazník musí počítat se symbolickou částkou, které za ně dostane. Za kilogram se bude vyplácet 1 koruna. Z hlediska motivace k třídění odpadů se však jedná o další krok vpřed. Zástupci technických služeb si od této novinky slibují, že se už prázdné "petky" nebudou povalovat po městě.

"V celorepublikovém měřítku jde o jednu z prvních vlaštovek - uvidíme, jestli se tato novinka v Přerově ujme. Zkušenosti v České republice s výkupem této komodity takřka neexistují, takže nemáme k dispozici žádné srovnávací údaje. Přesto to chceme zkusit," prohlásil jednatel Technických služeb města Přerova Václav Zatloukal. Podle něj by tímto návrhem mohli být motivováni lidé, kteří nakupují plastové lahve ve větším měřítku, ale i ti, kteří si chtějí jednorázově přivydělat. Zároveň však dodal, že to není návod pro zloděje, aby v ulicích začali vykrádat odpadové nádoby pro PET lahve, kterých je po Přerově rozmístěných skoro dvě stě sedmdesát.

V první fázi se budou vykupovat stlačené čisté "petky" modré, zelené a bílé barvy, později se možná přistoupí k třídění podle barev. "Vykoupené lahve poputují na třídicí linku a pak do běžného výkupu. Pro představu – v loňském roce jsme zpracovali 318 tun PET lahví, což jistě není zanedbatelné číslo. Uvidíme, jestli lidé budou mít od května zájem umělohmotné lahve zpeněžit," řekla závěrem Miroslava Švadlenková z technických služeb.

zd

Reklama

ELSON auto s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto

Jsme ryze českou společností, která působí na českém i zahraničním trhu již od roku 1990. Naše společnost je postavena na vlastním vývoji a výrobě kvalitních střešních nosičů a pří...