Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 13.5 °C

Lajtoch přiznal, že v kauze zakázky město pochybilo, bazén mu prý stavěla jiná firma

Zprávy z regionu

3.8.2011

Autor: Jan Procházka

"Bazén mi stavěla úplně jiná firma," hájí se přerovský primátor Jiří Lajtoch proti nedávno vzneseným obviněním. Ty souvisí se rekonstrukcí zimního stadionu a dalšími zakázkami, kvůli kterým čelí trestnímu stíhání. Pochybení přiznává, není podle něj tak závažné. Za pravdu mu dává i antimonopolní úřad, který na dříve udělených statisícových pokutách škrtl jednu nulu.

Antimonopolní úřad před časem udělil městu Přerov dvě pokuty. Devadesát tisíc korun za chybný postup při výběru dodavatele, ke kterému mělo dojít při rekonstrukci zimního stadionu, a tři sta tisíc za podobný prohřešek v zakázce na dopravní stavby. Zakázky byly údajně předražené o několik desítek milionů. Podle tehdejšího vedení města se však jednalo o nutné vícepráce. Radnice proti rozsudku podala rozklad, kterému úřad ve čtvrtek částečně vyhověl. "Jakkoli není pochyb o odpovědnosti zadavatele za spáchání uvedeného deliktu, přistoupil jsem ke změně napadeného rozhodnutí a uloženou pokutu jsem přiměřeně snížil. V porovnání s napadeným rozhodnutím jsem jinak přihlédl k závažnosti následku spáchaného správního deliktu," konstatoval předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj a dodal, že jednání, kterého se město dopustilo, bylo mnohokráte předmětem přezkumu v jiných správních řízeních, proto nemohl vyhovět žádosti a od pokuty zcela ustoupit. "Podstatně se totiž dotýká základních principů, na nichž je zadávací řízení vystavěno, to jest principu transparentnosti zadávacího řízení a zákazu diskriminace jednotlivých dodavatelů," doplnil Rafaj.
Přerovského primátora a současně senátora Jiřího Lajtocha už kvůli kauze stíhá policie. Podezírá ho, že při zadávání veřejných zakázek zneužil své pravomoci. Spolu s ním je podezřelých i dalších dvanáct lidí, jejichž jména ale policie neprozradila. Pravděpodobně se jedná o bývalé radní a šéfy některých magistrátních odborů. Jiřího Lajtocha před několika dny horní komora zbavila imunity.
Rozhodnutí antimonopolního úřadu o snížení pokut je podle Lajtocha zásadním zvratem. "Chápu to jako signál, že naše pochybení nebylo tak závažné. A doufám, že ke stejnému závěru dojde i policie," komentoval snížení pokut Lajtoch. Že město nepostupovalo správně připustil, odmítl však nařčení, které se před nedávnem objevilo v médiích, že mu stejná firma, která vystupovala ve sporné zakázce na rekonstrukci stadionu, postavila bazén. "Je to lež, která mě má poškodit. Bazén mi stavěla úplně jiná firma a samozřejmě, že to mohu doložit," hájí se primátor.
Město už přijalo opatření, aby se do budoucna vyhnulo chybám při zadávání zakázek. "Po nedávno provedené reorganizaci magistrátu už máme úsek veřejných zakázek, díky kterému je proces mnohem transparentnější. Kompletní informace jsou navíc na internetu, každý si je může vyhledat," ubezpečil tajemník radnice Jiří Bakalík.

Jan Procházka

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.