Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8.1 °C

Primátor Lajtoch "grilování" přežil, proti němu stál i Vít Bárta

Zprávy z regionu

11.12.2012

Autor: Barbora Říhová

Přerovský primátor Jiří Lajtoch zůstává i nadále ve své funkci. Petice, která vznikla z iniciativy opoziční strany Společně pro Přerov, dorazila spolu s 1600 podpisy k zastupitelstvu minulý čtvrtek. Zastupitelé však včera jeho odchod nepodpořili, a to i přesto, že se za něj přimlouval i nečekaný host, nepravomocně odsouzený poslanec Vít Bárta. Pro Lajtochovo odvolání nakonec hlasovalo pouze sedm z třiceti dvou přítomných zastupitelů.

Iniciátorem petice je Jiří Kohout ze strany Společně pro Přerov, který je zároveň krajským šéfem Věcí veřejných. Ten na zasedání zastupitelstva na podporu této petice také vystoupil: "Občané si přejí, aby primátor odstoupil. Těchto občanů, kteří petici podepsali, bylo asi 1600. Nelíbí se jim, že město vede někdo, kdo je obviněn z trestného činu," uvedl Kohout. Za Lajtochovu rezignaci se přimlouval i Vít Bárta, kterého Kohout pozval. "Primátor a senátor Jiří Lajtoch by měl jít do sebe a odstoupit z funkce stejně jako já z ministerstva, když jsem zjistil, že jsou na mou osobu podána dvě trestní oznámení, a to jsem nebyl spojován s dvěma evidentně předraženými zakázkami jako tady pan primátor," uvedl Bárta, který už nedodal, že i nadále zůstal ve funkci poslance.

Primátora se zastal například jeho spolustraník Čestmír Hlavinka, který zastupitele poprosil, aby ctili presumpci neviny. "Nemá smysl se tady dohadovat, zatím nebylo prokázáno, že by se dělo něco nečestného, tuto petici bychom tedy neměli podpořit," uvedl Hlavinka. Zdrženlivě se zachovali komunisté, kteří celou aféru označili za nechutnou a oznámili, že hlasovat nebudou. Objevily se také názory, že by měl primátor zvážit odstoupení sám. "Myslím, že celá tato korupční aféra pověsti Přerova vůbec nepomáhá. Podle mě by o odvolání vůbec neměli rozhodovat zastupitelé. Pan primátor by měl být soudný, uznat, že městu škodí a odstoupit sám," vyjádřila svůj názor Elena Grambličková z ODS.

Po dlouhé diskuzi, kdy si zastupitelé vyslechli spoustu názorů pro i proti tomu podpořit tuto petici nejen od svých kolegů, ale také občanů města, byl prostor věnován také hlavnímu aktéru Jiřímu Lajtochovi. "Nebylo mi příjemné toto všechno poslouchat a rád bych upozornil na to, že jsem zatím nebyl obžalován a cítím se nevinný. Uvažovat o rezignaci by tedy bylo předčasné a naprosto zbytečné," uvedl Lajtoch. Upozornil také na to, že po podrobnějším zkoumání byla jako platná shledána pouze polovina podpisů pod peticí.

Lajtochovo odvolání podpořilo nakonec pouze sedm zastupitelů, proti tomuto odvolání bylo sedmnáct, dva se zdrželi a šest nehlasovalo. Jiří Lajtoch, který po dobu jednání působil lehce nervózním dojmem, si tak mohl konečně oddychnout. Po palbě ze všech stran nakonec zůstává i nadále ve své funkci.

Barbora Říhovárihova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: REEF OASIS SUAKIN RESORT 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Ostravy za 16.990,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI RESORT & SPA 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Prahy za 16.590,-

Kuba: GRAND MEMORIES CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Omán - Salalah: FANAR HOTEL & RESIDENCES 5* 1.5. - 8.5. 2024 z Prahy za 35.990,-

Kapverdy: ROYAL HORIZON BOAVISTA 4* 26.4. - 4.5. 2024 z Prahy za 24.490,-

Senegal: ROYAL HORIZONS BAOBAB 4* 3.5. - 11.5. 2024 z Prahy za 26.990,-

Kuba: GRAND SIRENIS CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA