Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Výstava v Pasáži připomíná české osobnosti, které v Černé Hoře zanechaly stopu

Zprávy z regionu

7.6.2021

Autor: red

Před pěti lety podepsali zástupci Přerova smlouvu o přátelství s černohorským městem Kotor. Mluvili při té příležitosti o vzájemné spolupráci v oblastech kultury, školství, vědy, cestovního ruchu, ekonomiky a sportu. A nyní se jejich slova naplňují konkrétními činy. Do Přerova dorazila minulý týden putovní panelová výstava, prezentující kulturní dědictví Černé Hory a připomínající významné osobnosti, které tam zanechaly českou stopou.

"Speciální expozice je rovněž věnována Františku Raschovi – přerovskému rodákovi, který byl v roce 1918 jedním z vůdců vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva v boce Kotorské. Dá se říct, že Rasch je nejvýznamnějším pojítkem našich měst, a proto je mu věnována větší pozornost," předeslal primátor města Petr Měřínský. Kromě českého námořníka a revolucionáře, který byl v boce Kotorské popraven, připomene výstava i osudy dalších mužů, spjatých s Černou Horou. Například spisovatele a překladatele Josefa Holečka či malíře Jaroslava Čermáka. "Součástí jsou i fotografie Josefa France, který v padesáti snímcích přináší svůj pohled na krajinu pro romantiky. Fotky Černé Hory jsou poetické a určitě stojí za zhlédnutí," říká Jana Pivodová z Kanceláře primátora, která se na přípravě výstavy rovněž podílela.

Kotor - město s přístavem u Jaderského moře, je sedmým partnerským městem Přerova. Obě města už mají za sebou několik společných vzpomínkových akcí. Jednou z těch významnějších byl v roce 2018 křest knihy o životě Františka Rasche, která byla přivítána do života slanou vodou z kotorského moře a sladkou z Bečvy.

Výstava, která do Přerova doputovala z Valašského Meziříčí, bude ve Výstavní síni Pasáž k vidění do 25. června. Poté zamíří do Vodňan.

red

Reklama

Středisko volného času Atlas a Bios, Přerov

Katalog firem » Vzdělávání » Dětské organizace

Středisko volného času ATLAS a BIOS, Přerov nabízí dětem, mládeži i dospělým aktivní trávení volného času ve více než 130 zájmových kroužcích. K dalším aktivitám se řadí výukov...