Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 9.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Výstava ZUŠky netradičně: Mladí absolventi se představí po dvouleté pauze a jinde, než obvykle

Zprávy z regionu

20.5.2021

Autor: red

Jiné místo, trochu jiný čas, dva ročníky absolventů naráz a hlavně otazník nad jmény vystavovatelů. Letošní Absolventské výstavě ZUŠ Bedřicha Kozánka v Přerově bude dominovat několik změn, způsobených současnou pandemií. Co ale víme bezpečně, že půjde o díla nabitá originalitou i mladistvým nábojem.

Aby je mohli blízcí i uměnímilovná přerovská veřejnost spatřit v této těžké době, je tu možnost hygienicky komfortní prohlídky výstavy v budově číslo 16 na náměstí TGM v Přerově. "Pokračujeme v trendu nabídnout Přerovanům tzv. krásu z chodníku, tedy pohledově přístupnou výstavu 24 hodin denně," vysvětlila organizátorka výstavy Lada Galová.

Práce kresebné, malířské a prostorové budou vystaveny za výlohami bývalé prodejny firmy Emos od poloviny května. Svou tvorbu zde předvedou někteří absolventi loňského a letošního školního roku podle svých aktuálních možností. "Loni tradici květnové výstavy ZUŠky po sedmi letech přerušil koronavirus. Osmý ročník se tak vůbec neuskutečnil. Letos jsme nechtěli mladé absolventy připravit o možnost vystavit svá díla, na kterých celé roky své docházky na uměleckou výuku pracovali. Galerie města Přerova, tradiční pořadatel absolventské výstavy, proto nabídla začínajícím umělcům náhradní výstavní prostory, které momentálně provizorně provozujeme," vysvětlila svůj nápad vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

Podle vedoucího výtvarného oboru ZUŠ Vladislava Časty letos celkem ve třech třídách absolvuje 24 dívek a chlapců. "Pravděpodobně se do výstavy nezapojí všichni, někteří kvůli možné karanténě, jiným na pracích chybějí ateliérové dodělávky, které jsme kvůli covidu při distanční výuce nezvládali," doplnila pedagožka Světlana Lašáková. Právě jejím nápadem bylo umožnit za výlohami bývalé prodejny Emos vystavit své obrazy i objekty také loňským absolventům. "Nezúčastní se určitě všichni, mnozí se rozutekli na vysoké školy nebo zrovna maturují, mají zkrátka aktuálně jiný program. Nabídku ale dostal každý z nich," dodala Lašáková.

Nejvíce mladých absolventů, a to deset, je letos ze třídy učitelky Anny Sypěnové. "Žákům jsem v září zadala téma Moje identita znázorněná kabátem, novinkou v práci s žáky je tedy textilní umění," přiblížila svůj záměr Sypěnová.

Originalitou nešetří ani žáci, kteří vyjdou z ateliéru Vladislava Časty. "Budeme vycházet hlavně z archivní tvorby, neberu to jako výstavu, spíše jako přehlídku nejlepších prací," vysvětlil Časta.

Výstava je retrospektivní a její podstatou je prezentovat nejzdařilejší práce, které vznikly během uplynulých let docházky každého žáka.

Jak se mladým absolventům podařilo splnit všechna netradiční zadání, to mohou příchozí posoudit za výlohami na náměstí TGM do konce června. Vernisáž se z důvodů nemožnosti srocování neuskutečnila, milou přidanou hodnotou výstavy je možnost spatřit ji 24 hodin denně včetně tmy, kdy bude působivě nasvětlena pro noční vidění.

red

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: REEF OASIS SUAKIN RESORT 5* 24.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 16.690,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI RESORT & SPA 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Prahy za 16.890,-

Kuba: GRAND MEMORIES CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 25.490,-

Omán - Salalah: FANAR HOTEL & RESIDENCES 5* 28.4. - 6.5. 2024 z Prahy za 29.990,-

Kapverdy: ROYAL HORIZON BOAVISTA 4* 26.4. - 6.5. 2024 z Prahy za 19.990,-

Senegal: ROYAL HORIZONS BAOBAB 4* 3.5. - 11.5. 2024 z Prahy za 22.990,-

Kuba: PARADISUS LOS CAYOS 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 33.990,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA