Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vichřice v Žebračce poničila 12 hektarů porostu. Lužní les teď není bezpečný

Zprávy z regionu

29.8.2023

Autor: red

Po bouřce, která se nad Přerovem prohnala, leží v Žebračce 6 tisíc metrů krychlových dřeva, silný vítr poničil asi 12 hektarů porostu. Na místě jsou pracovníci technických služeb, kteří situaci v lužním lese monitorují a řeší.

Žebračka

Foto: Magistrát města Přerova

Hlavní cesty jsou sice přístupné, ale podle odborníků je třeba dbát zvýšené opatrnosti i v blízkosti stromů, které na první pohled vypadají zdravě, ale v důsledku silného poryvu větru jsou narušené a tím pádem i nestabilní. "Rozhodně nedoporučujeme nyní využívat pěšinu od Výstaviště podél Strhance. Pohybovat se ostražitě je nutné i podél značené Naučné stezky Přerovským luhem," řekl Petr Školoud z odboru majetku města. Stromy spadené podél hlavních cest budou odvezeny a zpracovány na palivové dříví, stromy dále v porostu, v takzvané bezzásahové zóně, budou ponechány k zetlení. "Stromy spadly i na mostek u Žebračky, který by se měl opravovat v příštím roce, jeho míra poškození a stabilita bude prověřena, jakmile klesne vodní hladina. Zatím proto žádáme občany, aby po něm nechodili," doplnil náměstek primátora Miloslav Dohnal. Stromy leží také v mlýnském náhonu Strhanec, jejich odklizení bude řešit Povodí Moravy.

Bouřky se nad Přerovem prohnaly ze soboty na neděli a z pondělí na úterý. Od neděle 27. srpna řeší hasiči a pracovníci technických služeb popadané stromy, které poničily i auta v blízkosti bytové zástavby. V městském parku Michalov spadl strom na objekt občerstvení, v Lověšicích strom přerazil betonový sloup elektrického vedení. "Následky vichřice ještě postupně zjišťujeme. Díky tomu, že máme pasport stromů, známe jejich zdravotní stav, takže dokážeme některým situacím předcházet, přesto apelujeme na Přerovany, aby byli opatrní zejména v parcích," varuje Petr Školoud. Zástupci města také vyzývají občany, aby v případě, že uvidí nebezpečně nahnutý strom, o této skutečnosti informovali prostřednictvím aplikace Munipolis, nebo kontaktovali město, technické služby či hasiče – nikoliv sociální sítě, jak se aktuálně děje.

red

Reklama

Relaxační centrum ADAM

Katalog firem » Zdraví a styl » Masáže

Nabízené služby: - solná jeskyně - bylinná parní lázeň - harmonizační lůžko - relaxační pyramida - detoxikační přístroj - přístrojová lymfodrenáž - masá...