Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V blízkosti nové dopravní tepny by mohl vzniknout park Na Přádelně

Zprávy z regionu

10.6.2021

Autor: red

Areál někdejší přerovské Juty zeje prázdnotou. Už brzy ho ale protne nová silnice, která je součástí průtahu. Zástupci města nechtějí nechat okolní pozemky ležet ladem a plánují udělat z opuštěného brownfieldu park Na Přádelně. Název by byl odkazem do historie, konkrétně do druhé poloviny 19. století, kdy na parcele kousek od vlakového nádraží vyrostla provazárna a přádelna konopí, která později dostala jméno Juta. Před dvaceti lety šla výroba této továrny do útlumu, dnes už z zní zbyly jen nevyužité staré budovy a zaplevelené pozemky. Nechat je napospas osudu je ale podle radních škoda. Mimo jiné i proto, že jde o kus významné přerovské historie, která by neměla upadnout do zapomnění.

Foto: Magistrát města Přerova

Podle zástupců města dostane nový park šanci jen za předpokladu, že se podaří dohodnout se zástupci Juty, následně dané místo zaevidovat do databáze brownfieldů CzechInvest a získat finanční podporu státu. "Předpokládáme, že v průběhu září až listopadu letošního roku bude vyhlášena výzva do programu, který podporuje revitalizaci takovýchto opuštěných míst. Chceme být připraveni, a proto jsme úředníky pověřili jednáním. Pokud se vše podaří a peníze na úpravu získáme, vyroste tu zajímavý park," říká přerovský primátor Petr Měřínský. Objekty, patřící Jutě, by byly z dotačních peněz vykoupeny a zbourány, jiné ponechány k budoucím záměrům. Demolice by měla podle posledních propočtů přijít na 12 milionů, výstavba parku pak na 8 milionů. Celý záměr revitalizace, i s výkupem pozemků, je odhadován na 70 milionů korun.

"Stavbou nové silnice dojde k výrazné proměně místa, otevřeny budou možnosti revitalizace celého území, to vše na ploše 24 tisíc metrů čtverečních. Místo by mělo projít proměnou v intencích vítězného návrhu urbanistické soutěže z roku 2017, která vymezila novou parcelaci území, definovala veřejné prostranství a oblast pro novou bytovou zástavbu," doplnil šéf odboru rozvoje Pavel Gala. Na straně směrem k pivovaru se počítá s odstraněním dílčích průmyslových objektů. Oblast by se vyčistila a na parcelách by zakořenily stromy tvořící alej. Z druhé strany by byl, pro příští možné využití, zachován hlavní objekt přádelny s přístavbou mykárny a vochlovny. To vše by navazovalo na trasu nové dopravní tepny, která se tu staví.

Alej v parku ovšem nemá být pouhým stromovím lemovaným lavičkami. Má nabízet procházkovou, zábavně naučnou stezku, díky níž by se do parku mohly dostat příběhy a aktivity, které připomínají významnou historii továrny, která v prvopočátcích dodávala na trh příze, tkaniny, vázací motouzy a lana, později například netkané textilie či obalové sítě.

 

red

Reklama

U Medvídka - restaurace, bar

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

- od pondělí do pátku výběr minimálně z 15 jídel na menu za skvělé ceny - točíme ZUBR 11°, OSEČAN 12° - na objednávku (salámové, sýrové a zabíjačkové mísy, vepřové a kuřecí...