Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Přerově se budou opravovat staré chodníky i stavět nové, do pěších tras jdou desítky milionů

Zprávy z regionu

6.3.2023

Autor: red

S koncem zimy přichází na řadu nový harmonogram na opravu chodníků v Přerově. Nyní jsou na seznamu dvě ulice v sídlištní zástavbě, Kouřílkova a Na Odpoledni. Město tímto pokračuje v započatém trendu oprav. Loni se opravily tisíce metrů čtverečních chodníků za 13 milionů korun. Letos bude částka ještě vyšší.

Ulice Na Odpoledni

Foto: Magistrát města Přerova

Od 13. března do 23. dubna projde opravou 690 metrů čtverečních chodníku v Kouřílkově ulici. Za výměnu stávajících obrubníků a plošné betonové dlažby, včetně terénních úprav, zaplatí město 1 milion 265 tisíc korun. Práce budou provádět Technické služby města Přerova, stejně jako v případě opravy chodníku v ulici Na Odpoledni. Tam před domy s čísly popisnými 9 až 11 dojde k odstranění betonu a položena tu bude dlažba o rozměrech 30 krát 30 centimetrů. Práce začnou 13. března, ukončeny budou do 16. dubna a přijdou na 421 tisíc korun.

Kromě toho pokračuje rozsáhlá rekonstrukce chodníků a cyklostezky v ulici Pod Valy, která začala v polovině února a potrvá do 19. května. Město za ni zaplatí 8 milionů 383 tisíc korun, Státní fond dopravní infrastruktury schválil v loňském roce poskytnutí finančního příspěvku ve výši maximálně 3 miliony 406 tisíc korun. Stavba začíná u mostu u loděnice a končí až před Žerotínovým náměstím. Rekonstruují se chodníky a buduje smíšená cyklostezka. V rámci prací dojde k demontáži původního veřejného osvětlení, vybudování chodníku a cyklostezky se smíšeným provozem po levé straně ulice ve směru od řeky Bečvy v délce zhruba 270 metrů a rekonstrukci chodníku po pravé straně v délce asi 130 metrů. V plánu je rovněž stavba nového sdruženého přechodu, odstranění stávajících spojovacích asfaltových chodníků mezi domy a zřízení nového veřejného osvětlení po levé straně. Nakonec firma provede terénní úpravy a vysadí v místě nové dřeviny.

V příštích měsících se počítá s ještě většími investicemi do chodníků. Chystá se například nová stezka pro pěší a cyklisty, která povede od okružní křižovatky u Lidlu směrem ke Kauflandu v Lipnické ulici a dále pak od nově vznikajícího retail parku směrem k Lýskám, která přijde na 6 milionů korun. A opravovat se budou i chodníky v některých dluhonických ulicích, kam půjde investice asi za 38 milionů korun. Částka je čerpána z kompenzací, které městu poskytuje Olomoucký kraj coby náhradu za to, že Dluhonice protne dálnice D1. Chodníky tam jsou ve špatném technickém stavu, takže budou rozebrány a po případných šířkových úpravách nově provedeny. Některé pěší trasy budou přemístěny do vyhovujících poloh, a to v souvislosti s podélným stáním automobilů. V ceně této investice je i přeložka vedení veřejného osvětlení s novým kabelovým podzemním vedením a novými svítidly.

red

Reklama

Lékárna MEDIA

Katalog firem » Zdravotnictví » Lékárny

Lékárenská péče, poradenství. Vedle základního sortimentu nabízíme léčebnou kosmetiku Bioderma, Daylong, original ATOK, CutisHelp, kosmetiku Doliva, Allga san, doplňky pro kojící matky Mede...