Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.9 °C

V Michalově máme Otesánka

Zprávy z regionu

6.6.2008

Autor: -dam-

Otázkou jaký název by se hodil pro uschlý dub v přerovském parku Michalov, který motivy zvířat a rostlin zkrášlili studenti tovačovské řezbářské školy, se až do konce května zabývali obyvatelé Přerova v anketě vyhlášené městem.

Do ankety se nakonec zapojilo téměř padesát lidí, a padlo kolem devadesáti různých návrhů, které posuzovala šestičlenná komise. Nejčastěji, tedy dvanáctkrát byl navrhován název Strom života, ke kterému se přikláněli i tvůrci dřevořezby. Ve finále se vybíralo například i mezi jmény Dubínek, Noemova archa, Michal I. nebo Sousedé.

Nakonec zvítězilo jméno Otesánek, které navrhnul Karel Prinz z Přerova.

Autora vítězného návrhu jsme se zeptali, jak k Otesánkovi přišel:

"Po celou dobu prací na stromě jsem denně chodil kolem s vnukem Kájou do školky. Spolu jsme tak sledovali a rádoby zasvěceně komentovali postup prací a zde padlo poprvé slovo tesání. "Dědo, oni tam ťukají a tesají jako datli." Bylo to výstižné a jinak než "datli" jsme jim pak už neřekli. Snad řezbáři prominou...
Když jsem se později dozvěděl, že na pojmenování stromu byla vyhlášena anketa, vzpomněl jsem si na ono tesání a za předpokladu, že většina z nás, samozřejmě včetně dětí, zná pohádku o Otesánkovi, bylo pojmenování na světě. Jen osud tohoto přerovského Otesánka snad bude o poznání veselejší."
, řekl nám Karel Prinz.

-dam-

Reklama

VINOTÉKA JANA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Vinotéky

Vinotéka zaměřená na stáčení vína. Lahvová vína, jakostní, přívlastková, pozdní sběry, výběry bobulí od různých vinařů, doplňky s tím spojené a dárková balení. Parkování p...