Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Uschlé lípy a nedostatky na replice studny. Město reklamuje loňskou stavbu

Zprávy z regionu

4.9.2023

Autor: red

Dvě ze tří lip, které byly loni zasazeny u nové repliky studny na Horním náměstí, v průběhu letošního léta uschly. I když pracovníci firmy, která sázení zajišťovala, a posléze i zaměstnanci technických služeb zajistili stromům řádnou závlahu a péči, lípy horké léto nepřežily. Město proto uplatňuje záruku a z úřadu odešel reklamační dopis, v němž žádá nejen o nové lípy, ale také o nápravu dalších nedostatků.

Foto: Magistrát města Přerova

"Kromě lip reklamujeme nefunkční osvětlení nápisu na studni, upozorňujeme na vychýlený plechový plášť pod dřevěným sedákem a na uvolněné šrouby. Termín k odstranění reklamovaných vad je stanoven do konce září," uvedla vedoucí odboru řízení a investic města Ivana Pinkasová.

Horní náměstí patří k chloubě města a každý zásah do tohoto prostoru je pro obyvatele Přerova citlivý. Těžce se smiřovali i s kácením šestice lip, které zde rostly sto let. V posledních letech ale už neprospívaly. Prosychaly, měly infekci kmene i větví, proto prošly na doporučení dendrologů několika ozdravnými zásahy, ale nakonec musely být loni na jaře stejně pokáceny. Protože historicky v těchto místech byla studna, která sloužila Přerovanům už na přelomu 15. a 16. století, rozhodli se zástupci města vrátit sem její umělecky ztvárněnou připomínku. "A kolem ní byly vysázeny tři lípy, které bohužel nepřežily první léto, byť jsme péči kolem nich konzultovali s odborníky ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Věříme, že nové lípy budou mít větší štěstí," řekl Petr Školoud z odboru majetku města.

Umělecky ztvárněná připomínka studny je na místě od závěru roku 2022 a město za ni zaplatilo 2 a půl milionu korun. Replika upoutává pozornost citátem J. A. Komenského vyraženým po obvodu: "Lidská mysl je tak neskonale obsáhlá, že je v poznávání skoro bezednou hlubinou." Nápis je nasvícený, ale v současné době nesvítí. Pohled do hlubin zhruba sedmnáct metrů hluboké studny umožňuje poklop z tvrzeného skla. Lem repliky je vytvořen z dřevěných lamel, které návštěvníkům slouží coby lavičky. I tato část prochází reklamačním řízením.

red

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku(dle domluvy), bezbariérový vstup.Změna prac. doby během prázdnin:PO-PÁ 8:30-16:30