Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 4.2 °C

Ptačí žena Lenky Chalupové má hned tři kmotry. Dobrými sudičkami se staly autorčiny kamarádky

Kultura

25.11.2017

Autor: hcz

Tři kmotry, nebo možná dobré sudičky, vyprovodily do světa sedmou knihu Lenky Chalupové Ptačí žena. Šampaňským polily knihu tři autorčiny kamarádky, které jsou zároveň jejími bývalými nebo současnými kolegyněmi - Daniela Novotná, Ingrid Lounová a Edita Hausnerová. Kniha se křtila ve čtvrtek 23. prosince v Base Campu, kde k dobré pohodě večera hrála kapela Mothers Follow Chairs se zpěvačkou Petrou Polákovou-Uvírovou.

Všechny tři kmotry popřály knize úspěch. "Přeji, ať má do roka mladší a stejně úspěšnou sestru," řekla Daniela Novotná. "Ať se příběh líbí," přála Ingrid Lounová. A Edita Hausnerová přišla s tímto přáním: "Ať Ptačí žena pěkně roztáhne křídla a rozletí se do světa." Součástí křtu bylo i autorské čtení a z knihy nečetla jen autorka, ale i její kamarádky. "Kniha se odehrává v Přerově, takže si při čtení můžete představovat i místa, kde se děj odehrává," řekla posluchačům před prvním čtením Lenka Chalupová. I když knihu uvádí dvě věty - Příběh z Přerova, který se doopravdy nikdy nestal. Nebo stal? - tak spisovatelka ujistila, že jí mnozí lidé byli inspirací, ale doopravdy je děj fiktivní.

Ptačí žena vyšla v pražském vydavatelství Čas na začátku října a při samotném křtu prozradila autorka i několik zajímavostí, které psaní knihy provázely. A připustila, že se při tvorbě řídí znameními, která v jejím případě fungují. Pocítila je u šesti předešlých knih a nezklamaly ji ani teď, u sedmé Ptačí ženy.

"Často se mě lidé ptají, jak vybírám jména do příběhu. Vždycky to musí být jména, která mě něčím osloví, a zdaleka to nemusí být ta, která se mi líbí. Když jsem vybírala, jak se bude jmenovat syn Ptačí ženy, moc jsem chtěla, aby se jmenoval Jonáš, protože je mi to jméno sympatické, mám ráda jména s dlouhým á, proto mám syna Štěpána a dceru Klárku. Jenže když jsem byla v půlce knihy, tak jsem si řekla, že syn Ptačí ženy, která je posedlá ornitoložka, musí mít zcela jistě ptačí jméno - respektive jméno s ptačím významem. Tak jsem začala k vlastní lítosti Jonáše mazat a hodila jsem do internetového vyhledávače "mužské jméno s ptačím významem". A vyhodilo mi to právě jméno Jonáš, které znamená holub, nebo také volný pták. Do té doby jsem to opravdu nevěděla a krásně mi to do sebe zapadlo," prozradila autorka. A nebylo to jediné znamení spojené se jménem, které tvorbu provázelo. Druhé se týkalo jedné z hlavních postav - tchyně Ptačí ženy, která se jmenuje příjmením Černá, ale všichni jí říkají Bába Black, v krvi jí koluje částečně romská krev, žije v Husově ulici a je alkoholička, jejímž "oltářem" je knajpa U Kmotrů ve známé Škodově ulici, která byla dlouhá léta romským ghettem.

"Váhala jsem, jestli tam její příběh opravdu dát, nebo ho vymazat, nebyla jsem si zpočátku jistá, jestli je tam důležitá. Napsala jsem zkušební kapitolu a řekla si, že když do dvou dnů přijde jasné znamení, tak ji tam nechám. A když ne, tak ji jednoduše vymažu. Hned druhý den mi volala kamarádka Ingrid, vyprávěla mi o nějaké známé, která se jmenuje Černá, a říká se jí Black. To bylo znamení, protože nevěděla, jak se jmenuje příjmením rodina, o níž píši - a ani nemohla vědět, že čekám na znamení. Takže tam Bába Black zůstala a stala se významnou postavou, byť kontroverzní," vzpomněla Lenka Chalupová.

Konec křtu se proměnil v autogramiádu a spisovatelka zájemcům podepisovala nejen Ptačí ženu, ale i předešlé tituly. A zároveň slíbila, že v příštím roce vydá další knihu, na které právě pracuje. Má prozatím název Liščí tanec a bude se opět zabývat spletitými rodinnými vztahy.

A za nás přejeme Lence hodně štěstí a spoustu inspirací při psaní dalších krásných knih.

hcz

Reklama

Realitní kancelář STING, s.r.o.

Katalog firem » Služby » Realitní kanceláře

Realitní kancelář STING je velkou, úspěšnou a finančně stabilní společností poskytující široké spektrum kvalitních služeb spojených s realitami. Působí na většině území České rep...