Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 30.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

První máj v Přerově patřil kytarovému rekordu na hradbách

Zprávy z regionu

1.5.2023

Autor: hcz

Za krásného slunečného počasí obsadili první májový den přerovské hradby muzikanti s elektrickými kytarami a "španělkami". Konal se tady další, v pořadí již sedmý, ročník kytarového rekordu. Šest skladeb zahrálo společně na hradbách u Neptuna 71 kytaristů. Letošní ročník pokořil kytarový rekord z loňského roku.

S nápadem uspořádat kytarový rekord v Přerově přišel Pavel Ondrůj, který se s akcí setkal v polské Wroclawi. "Lešek Čechoňsky, který tyto happeningy pořádá ve Wroclawi, nám dal licenci, a proto můžeme i tady v Přerově tuto akci pořádat," prozradil předseda správní rady Nadačního fondu Blues nad Bečvou Pavel Ondrůj.

"Kytarový rekord letos pořádáme posedmé, nikoli bohužel ve stejném datu, protože dvakrát nám v tom zabránil kovid, ale my jsme se nevzdali a i v těch ročnících, kdy jsme měli nějaká omezení, jsme kytarový rekord pořádali v jiném, změněném termínu. Jako každoročně ho pořádá nadační fond Blues nad Bečvou. A připomeňme si také, že se nám podle hesla, že všechno zlé je k něčemu dobré, předloni podařilo Leška na tuto událost pozvat a bylo to právě díky tomu, že se kytarový rekord konal ke konci srpna, nikoli 1. máje, kdy on stejně jako my tady, v tento okamžik, pořádá svůj obrovský street happening v polské Wroclawi. Děkujeme Leškovi, že můžeme tuto akci pořádat jako jediní v republice právě tady v Přerově. Za zmínku také stojí, že o něco jako kytarový rekord, nebo snahu na jednom místě shromáždit v jediný okamžik co nejvíce hráčů na kytary a jiné strunné nástroje, se jen jednou pokusil i legendární hudebník Olympiku Petr Janda, který uspořádal podobný happening v Karlíně, ale my v Přerově jsme početnější, " prozradila Lada Galová.

Největšího úspěchu dosáhl Kytarový rekord na hradbách v Přerově v roce 2019, kdy se na tehdy taky prosluněném hradebním parkánu sešlo 143 kytaristů. "Následovaly takové "koronarekordy", kdy účast byla slabší, ale už v loňském roce se vyslunilo na lepší časy a přišlo 69 kytaristů včetně hráčů na dobro a ukulele. Takže 69 je takový rekord po kovidu, novodobý rekord, kdy se vlastně všechno rozjíždí do normálu a my uvidíme, zda se nám podaří tento rekord překonat...", dodala Galová.

Kytaristé společně zahráli šest skladeb - Oliver Twist, Severní vítr, Jednou mi fotr povídá, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Hey Joe a Let The Sunshine In. Účastníky happeningu doprovázeli na pódiu muzikanti ve staronovém složení. "Byli jsme zvyklí na kapelu Ivana Němečka, dnes nám tu Ivan Němeček nechybí, což jsme rádi, ale vítáme nového kapelníka Petra Vyňuchala. Za klávesami je Standa Smoček za bicími Radek Hrůza a na kytaru zahraje a zazpívá Jirka Štěpánek. Ve třech skadbách z celkových šesti nás doprovodí pěvecký soubor Vocantes," prozradila Lada Galová.

hcz

Reklama

RJ - Cyklo Konečný

Katalog firem » Obchod » Cykloprodejny

PRODEJNA: KRAMÁŘOVA 15(u nádraží)
Jízdní kola značek Maxbike,Rock Machine,Galaxy,Stevens.Velký výběr náhradních dílů,kvalitní servis.
.Garanční prohlídka a seřízení po ujetí cca 100 km.

Elektrokola:Lectron,R.Machine.
Novinka:E-Babeta,cena 25.900,-Kč