Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 16.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přerovští zastupitelé budou opět řešit Strojař. Vymění ho za objekt pro novou knihovnu?

Zprávy z regionu

26.9.2021

Autor: red

Osud hotelového domu Strojař se opět ocitá na stole přerovských politiků. Opuštěný dům, který byl na konci šedesátých let postaven jako startovací bydlení pro zaměstnance Přerovských strojíren, koupilo v roce 2016 město kvůli obavám, aby ho nezískal spekulant, který by tu mohl vytvořit ubytovnu pro sociálně slabé. Z přerovské pokladny šlo do koupě 40 a půl milionu a z původních plánů zřídit tu bydlení pro mladé rodiny či seniory z finančních důvodů sešlo. Teď radní přišli s návrhem, že by se Strojař mohl směnit za objekt v Palackého ulici 27, kde by mohlo vzniknout ideální místo pro knihovnu, která už léta živoří ve špatných podmínkách. Konečné slovo o směně, která by proběhla s doplatkem ve prospěch soukromé firmy, budou mít v říjnu zastupitelé.

Na adrese Palackého 27 v současné době sídlí několik firem.

Foto: Magistrát města Přerova

Aby se ovšem kruh neuzavřel problémem, bude podle radních nutné mít s novým majitelem nastavené jasné podmínky."V případě schválení záměru směny nemovitosti budeme jednat s vlastníkem o budoucím využití objektu tak, aby se zamezilo vzniku ubytovny nebo bytů pro sociálně nepřizpůsobivé občany," konstatoval primátor Petr Měřínský. Politici si jsou vědomi, že tato varianta bude investory lákat. Bezdoplatkové zóny se staly minulostí a Strojař se svou výhodnou polohou v centru města a se 144 bytovými jednotkami se na první pohled jeví jako dobrá volba pro tento účel. "Společnost CREAM SICAV, která vlastní objekt v Palackého ulici, v tuto chvíli deklaruje, že tam chce vybudovat běžné komerční byty," řekl primátor Měřínský. Zůstává také otázkou, zda zastupitelé budou souhlasit s doplatkem ve prospěch této společnosti. Ta předložila radním znalecký posudek z června letošního roku, který se zastavil na částce 66 milionů 700 tisíc korun – tedy vyšším, než jakou hodnotu má Strojař.

Devítipodlažní panelový dům, který stojí u řeky Bečvy, je oříškem už pro druhou politickou garnituru. A je také častým tématem Přerovanů, kterým není jeho osud lhostejný. Kvůli Strojaři byl v roce 2016 na radnici sestaven i projektový tým složený z odborníků a politiků, který hledal možnosti jeho využití. Uvažovalo se mnoha směry. Bylo v plánu mít tam byty pro mladé rodiny nebo pro seniory, kteří potřebují péči, ale finanční náročnost byla pro město velkým soustem. Mluvilo se také o demolici a přípravě vzácného území pro nového investora, ale ani to neprošlo.  Naposledy zastupitelé řešili Strojař letos v březnu, kdy o jeho koupi projevilo zájem Stavební bytové družstvo Impuls, které chtělo v nemovitosti zřídit byly. Jeho představitelé ale zástupce města nepřesvědčili, subjekt považovali za nedůvěryhodný.

"Proto teď chceme předstoupit před zastupitele s návrhem na směnu mezi městem a společností, která vlastní nemovitost naproti Gymnázia Jakuba Škody. Pokud by se vše podařilo zrealizovat, získalo by tam město moderní městskou knihovnu. Všichni víme, že ta současná, nacházející se ve staré vile na Žerotínově náměstí, už řadu let funguje v nevyhovujících podmínkách," vzpomněl primátor Měřínský. Zastupitelé budou o osudu Strojaře jednat v pondělí 25. října.

Směna ostatně není nic, co by už hotelový dům Strojař nezažil. I když stojí na Velké Dlážce už od léta roku 1968, nesloužil po celou dobu jenom jako ubytovací zařízení pro mladé zaměstnance Přerovských strojíren. Když byla v devadesátých letech zdejší vrtulníková základna na vzestupu a vyvstala potřeba ubytování profesionálních vojáků, koupilo město Strojař od strojíren za 18 milionů korun. Objekt přešel do majetku armády a ta za to převedla do majetku města dva jiné objekty, které vlastnila – Územní vojenskou správu na náměstí TGM a posádkovou ubytovnu v Bayerově ulici 5. Když ovšem byla vrtulníková základna zrušena, objekt osiřel a ministerstvo obrany se ho od roku 2013 pokoušelo prodat. Obyvatelé Přerova vytvářeli tlak na zastupitele, aby se snažili nemovitost získat do majetku města, protože se obávali ubytovny, ve které by ze dne na den mohlo bydlet až 400 sociálně slabých. A tak ho zástupci Přerova před pěti lety už podruhé koupili.

red

Reklama

Oční ambulance s provozovnou optiky Bc. Ilja Šín

Katalog firem » Zdravotnictví » Oční ambulance

Oční ambulance pod vedením lékaře MUDr. Ondřeje Kováčika je zaměřena na primární péči. Komplexní vyšetření včetně OCT, fundus kamery, perimetru je u nás standardem. Jako doplněk naš...