Reklama

Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša, venku je 18.5 °C

Přerovský park Michalov slaví 120 let

Zprávy z regionu

5.5.2024

Autor: red

Již sto dvacet let dělá městský park Michalov radost obyvatelům Přerova. Je oázou uprostřed města, kam rádi chodí na procházky a kterým se chlubí svým návštěvám. Nabízí pohled na barevné květinové variace i letité stromy a zároveň je díky hřištím pro děti i dospělé místem aktivního odpočinku. Cestičkami parku se procházelo šest generací a také vhled do historie park velebí coby výjimečné dílo, za jehož podobu datovanou rokem 1904 mohou současníci děkovat zahradnímu architektu Františku Thomayerovi.

Historický snímek Michalova. Logo, které bude prezentovat výročí, vytvořil grafik Miloslav Flašar

Na oslavách parku se budou od jara do podzimu podílet nejrůznější organizace a spolky, město nevyjímaje. Program oslav začne 12. května ve dvě hodiny odpoledne u parteru, kde bude instalována venkovní panelová výstava, která návštěvníky provede historií parku. Aby iluze byla dokonalá, budou místem korzovat dámy a pánové z Dance clubu Přerov v dobových kostýmech. Návštěvníci se mohou těšit na módní přehlídku prvorepublikových modelů i na projev samotného zakladatele parku, který do Přerova "smyčkou času" dorazí z Prahy. Děti jistě potěší balónky, které tu budou rozdávány, a taky dílničky v režii Muzea Komenského, které budou mít od 14 hodin místo na ploše vedle restaurace. Kromě tradičních přáníček a obrázků pro maminky se budou vyrábět hravé závěsné dekorace z papírových talířků. Malí i velcí si do středu talířku vystřihnou podle šablony tvar srdíčka, s pomocí špendlíku si připraví po jeho obvodu dírky a poté si barevnou přízí a korálky toto vystřižené okénko vyšijí. Všechen materiál bude k dispozici na místě do vyčerpání zásob. Úderem 15. hodiny pak začne promenádní koncert, na kterém se představí Dechový orchestr Haná a Pěvecký sbor Vocantes, dvě úspěšná hudební tělesa místní Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka. Restaurace bude v tu dobu ještě uzavřená, protože v současné době prochází vnitřní úpravou, ale venkovní stánek s pitím a drobným občerstvením bude k dispozici.

Další program, na který se mohou návštěvníci těšit, bude následovat v dalších týdnech a měsících. Zájemci ho najdou na plakátech, které budou ve výlepu, na webu i Facebooku města. Bude to celá řada nedělních promenádních koncertů, malování v plenéru, folklorní festival, vystoupení dua Ela a Tom s písničkami Pavla Nováka, v plánu je promítání letního kina, zajímavá beseda, komentovaná prohlídka, noc pro netopýry i tvoření s muzeem. K hlavnímu programu budou patřit i dvě akce, na kterých se očekává masovější účast. V sobotu 13. července tu bude probíhat festival Velká Morava, na kterém vystoupí Ewa Farna, No Name, O5 a Radeček, Anna K. & Band, Janek Ledecký, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Pokáč a Legendy se vrací. Další velká kulturní akce, kterou by měly oslavy Michalova vyvrcholit, se uskuteční v sobotu 7. září. Čeká nás dobová zábava v podobě historického jarmarku a rytířské souboje na koních. 

red

Reklama

Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola

Katalog firem » Vzdělávání » Střední školy

Proč studovat na naší škole: - Kvalitní příprava pro studium na vysokých školách všech typů u nás i v zahraničí - Licenční centrum Goethe Institutu - Vzdělávací středisko Microsoft...