Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 11.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přerovské Svatovavřinecké hody jsou za námi

Zprávy z regionu

10.8.2020

Autor: hcz

Tropy. Takové bylo nedělní počasí na Horním náměstí v Přerově, kde se konaly tradiční Svatovavřinecké hody. Jarmareční tržiště přilákalo Přerovany, kteří měli možnost kromě bohatého programu na náměstí ochutnat i skvělé středověké pokrmy od skupiny Plný břuch. Program nechyběl ani v prostorách Pod hradbami nebo na Malé zámecké scéně, kde vystupovalo Pouliční divadlo Tília Hranice.

Hlavní program probíhal na Horním náměstí. Kromě skupiny historických tanců Vere Grátia z Napajedel vystoupili i kejklíři Wagabundus Cillective z Nové Vsi u Volfartic. O zábavu se postarala skupina scénického šermu Allegros ze Štramberka. Nechyběla ani dobová hudba Sovinius Vappae z Maďarska, hradrocková hudba Quanti Minoris z Brna, šermíři Rosáci z Velkých Losin, Bravo tam Libora Olšana z Brna nebo domácí šermířský spolek Markus M, který překvapil návštěvníky novým programem - multižánrovým eposem s prvky hororu, romantiky, detektivky a humoru nazvaným "Záhada hradu na blatech".

Hrála i symphonic folk metalová kapela Wolfarian z Brna a pro milovníky dobové kuchyně vařila skupina Dobového Života - Plný břuch. Návštěvníci měli možnost ochutnat pokrmy našich předků, kteří žili ve 13. století. Ať již to byly kaše sladké nebo s masem, placky nebo pravý středověky oukrop. "Ve 13. století jedli naši předkové hlavně kaši - sladkou s ovocem nebo s masem. My jsme dnes přichystali žitné placky, které si mohou lidé dát buď na slano - s tvarohem, česnekem nebo cibulí, nebo na sladko - s tvarohem a medem, povidly nebo ovocem. Oblíbený je i oukrop," prozradili manželé Benešovi, kteří pochoutky pro mlsné jazýčky chystali.

hcz

Reklama

ALKA úklidové práce

Katalog firem » Služby » Úklid - práce, technika

Kompletní úklidové služby včetně odvozu a likvidace odpadu. Mytí oken, čištění koberců. Přibližování popelnicových nádob. Úklid sněhu.