Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 21.3 °C

Před radnicí stojí vánoční strom. Pětadvacetiletá douglaska provoněla náměstí

Zprávy z regionu

25.11.2023

Autor: hcz

Ještě týden a na náměstí TGM v Přerově se rozzáří šestnáctimetrová kanadská jedle douglaska, která do sobotního rána rostla u jednoho z rodinných domů v Troubkách. V dopoledních hodinách ji ale pracovníci technických služeb pokáceli a převezli na náměstí.

Od ranních hodin se Troubkami rozléhal hlas pily. "Strom jsem vysadil rok po vodě. Byla to sazenička, kterou jsem získal z plantáže z Moravské Třebové. Majitel mi tehdy prozradil, že semínka si nechal poslat přímo z Kanady. Za těch pětadvacet let strom vyrostl, jedná se o jedličku douglasku, která je vysoká šestnáct metrů," prozradil majitel kanadské jedle Vladimír Hýsek, který strom nabídl Přerovu z důvodu obavy o pozemek a stínění. Před převozem na náměstí museli pracovníci technických služeb strom zkrátit a ořezat spodní větve.

Z Troubek putovala douglaska přes Vlkoš a Říkovice do Přerova kolem autobusového nádraží, směrem na ulice Komenského, Palackého až na náměstí TGM.

Slavnostní rozsvícení stromu proběhne v neděli 3. prosince v 18 hodin, kdy primátor města spolu s nadanými přerovskými dětmi, které získaly sošku Scholar, vánoční strom rozsvítí. Od 17 hodin vystoupí na pódiu Pěvecký sbor Vocantes a po rozsvícení stromku zahraje na podiu Argema. Chybět nebude ani čtrnáct stánků s občerstvením a nová světelná výzdoba - nebesa.

hcz

Reklama

Autoservis - Zdeněk Soušek

Katalog firem » Auto - moto » Autoservisy, opravny

Autoservis AUTOSOUŠEK - pneuservis - náhradní díly Nabízí zákazníkům komplexní služby počínaje diagnostikou všech vozů evropské a asijské výroby (osciloskopem), přes odborné porade...