Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 9.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Prázdninová dětská zábava končí i s otravou alkoholem na lůžku v přerovské nemocnici. Mladý rekordman měl přes 3 promile

Zprávy z regionu

2.8.2020

Autor: red

Letní prázdniny se přehouply do své druhé poloviny a děti je tráví nejrůznějšími aktivitami. Některé si však volný čas užívají plnými doušky. A to doslova. Popíjejí alkoholické nápoje, které jsou pro jejich mladý organismus velice nebezpečné. Obzvlášť, když se jejich míra přežene. Své o tom ví v přerovské nemocnici, kde hned z kraje prázdnin hospitalizovali děvče, které se opilo na ochutnávce gulášů i chlapce zapíjejícího konec fotbalové sezony. Ukončil ji opilý do bezvědomí.

Na dětském oddělení přerovské nemocnice skončí s otravou alkoholem ročně přibližně 13 až 15 nezletilých. "Za poslední roky na oddělení nepozorujeme větší výskyt otrav alkoholem, stejně tak ale nedošlo ani v období koronaviru ke sníženému výskytu otrav. Přitom byla omezena školní výuka, byly zavřené bary, neprobíhaly ani akce typu zábav a diskoték," říká MUDr. Jaroslav Bouchal, primář dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Přerov s tím, že ještě před několika lety bylo skoro pravidlem, že rychlá záchranná služba přivážela do nemocnice děti v těžké opilosti z jedné "vyhlášené" přerovské venkovní diskotéky.

Dvě třetiny hospitalizovaných dětí s diagnózou otrava alkoholem tvoří chlapci a občas zdravotníci v přerovské nemocnici naměří nezletilým tak vysokou hodnotu alkoholu v krvi, za kterou by se nemusel stydět ani zdatný dospělý pijan. "V době ústavní pohotovostní služby jsem jednou přijímal tři děti s těžkou intoxikací alkoholem. Za poslední roky byl nejmladším pacientem chlapec ve věku 11 let a s 2,11 promile alkoholu v krvi. Zatím nejvyšší hladinu alkoholu v krvi, 3,59 promile, měl také hoch ve věku 17 let, přitom nebyl v bezvědomí," potvrzuje primář dětského oddělení s tím, že příznaky intoxikace alkoholem u mladších ročníků jsou stejné jako u dospělých pacientů.

U dětí je pití alkoholu ale výrazně rizikovější hned z několika důvodů. Může rychleji dojít k jaternímu poškození, opíjení má velice negativní vliv také na mozek vyvíjející se až do věku 18 let, zejména na oblast centra paměti a učení. "Hodnoty nad 4 promile alkoholu v krvi už mohou být spojeny až s komatosním stavem, otokem mozku, výrazným snížením tělesné teploty ohrožující pacienta na životě," zdůrazňuje MUDr. Jaroslav Bouchal.

Mnoho případů nejen z místní nemocnice také potvrzuje, že pití alkoholu vede k častějším úrazům, k sebepoškozování a k riskantnímu chování mající až fatální následky. "Užívání alkoholu u dětí s sebou nese zvýšené rizikové chování do budoucna, častější užívání i jiných návykových látek. I u nás pacienti s otravou alkoholem mívají někdy v moči THC či amfetaminy," dodává primář na závěr.

red

Reklama

AUTOŠKOLA ZAPLETAL

Katalog firem » Vzdělávání » Autoškoly

AUTOŠKOLA ZAPLETAL je soukromým zařízením pro výcvik budoucích řidičů. Patří v současné době ke známým a úspěšným autoškolám nejen v Přerově. Výukou se autoškola zaměřuje na ...