Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Popelnice budou očipovány. Cílem je snížit rostoucí náklady spojené se svozem odpadu

Zprávy z regionu

14.8.2023

Autor: red

Již devadesát procent kontejnerů, které jsou umístěny na veřejných stanovištích ve městě a v přerovských místních částech, je nově osazeno digitálním čipem. V červenci zahájili pracovníci Technických služeb města Přerova dlouho připravovaný projekt na změnu způsobu označení nádob a digitalizaci celého systému svozu odpadu. Čipování se bude týkat postupně všech nádob, které technické služby obsluhují.

Samotné čipování probíhá umístěním plastového puku o velikosti přibližně 3 centimetry do předem připraveného otvoru, kterým jsou odpadové nádoby vybavené již z výroby. Následně je do pořízeného softwaru načteno číslo čipu a zanesena informace o typu nádoby, druhu odpadu a přesné GPS pozici. Změna systému umožní lepší kontrolu nad výsypem nádob, dojde k optimalizaci svozových tras a tím i k úspoře pohonných hmot a času.

Doposud Přerované změnu nepocítili, v nejbližších dnech ale vstoupí projekt do další etapy a pracovníci začnou umisťovat čipy na nádoby podnikatelských subjektů. V září se počítá s instalací automatických čteček čipů na svozová vozidla a v říjnu bude zahájen zkušební provoz.

Umisťování čipů na odpadové nádoby přerovských domácností začne v lednu příštího roku. Čipování popelnic bude obyvatelům oznamováno vylepením informace na konkrétní odpadové nádoby. Pokud nedojde k očipování popelnice v daném termínu, bude čip instalován v momentu přistavení odpadové nádoby ke svozu. Nasbíraná data z čipů budou zanalyzována a od května 2024 se očekává zahájení optimalizace jednotlivých tras. Technické služby města Přerova tak plní další projekt z dlouhodobé strategie modernizace nakládání s odpady. Finanční náklady této etapy modernizace činí 1,8 milionu korun. Cílem je nastavit celý systém svozu odpadu co nejefektivněji a zmírnit tak výrazně rostoucí náklady spojené s jeho svozem.

red

Reklama

RJ - Cyklo Konečný

Katalog firem » Obchod » Cykloprodejny

PRODEJNA: KRAMÁŘOVA 15(u nádraží)
Jízdní kola značek Maxbike,Rock Machine,Galaxy,Stevens.Velký výběr náhradních dílů,kvalitní servis.
.Garanční prohlídka a seřízení po ujetí cca 100 km.

Elektrokola:Lectron,R.Machine.
Novinka:E-Babeta,cena 25.900,-Kč