Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Písařská dílna, starý bufet i živé knihy. Přerovské dvorky nabídnou zábavný program

Zprávy z regionu

19.8.2022

Autor: red

Na jedno odpoledne se v neděli 11. září otevřou veřejnosti dvorky v centru Přerova. Návštěvníci tak mohou nahlédnout do neznámých či nepřístupných koutů města, navíc je čeká zajímavý program, který jim zpříjemní začátek babího léta. Dvorky na sedmi adresách se otevřou hodinu po poledni a přijímat návštěvy budou až do šesti večer. Multižánrový festival je příslibem zábavy pro všechny generace.

Dvorky 2018

Foto: Magistrát města Přerova

Svět v dopisech je název prvního dvorku, který bude zpřístupněn v Korvínském domě na Horním náměstí 31. Písařská dílna nabídne čtení a psaní písma z dob Komenského nebo ukázku krasopisu našich prababiček a pradědečků. Návštěvníci si mohou prohlédnout kovové plastiky Igora Kitzbergera a obdivovat architekturu měšťanského domu, o němž se proslýchá, že v něm přespal sám Matyáš Korvín.

Folklórní dvorek bude přichystán na adrese náměstí TGM 2, kde sídlí radnice. Příchozí uvidí výstavku fotografií, které připomenou minulé ročníky masopustu, vyfotit se mohou s maskou medvěda, který tuto veselici tradičně provází a kdo bude chtít, může se nechat vyzkoušet ze znalosti hanáckého slovníčku. "Od dvou do pěti hodin, vždy v celou hodinu, provedeme zájemce po radnici. Budou mít možnost nahlédnout do pracovny primátora nebo se podívat do zasedací místnosti rady," zve vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

Kdo by si z Přerovanů nepamatoval na legendární bufet, který byl nedílnou součástí domu na náměstí TGM 8? "Chodil tam snad každý, dodnes na to vzpomínáme. Oživit naše vzpomínky pomůže retrovýstava na téma stravování, kterou tu připravíme," říká spolupořadatelka akce Marta Jandová z Kulturních a informačních služeb města Přerova.

Na dvorek v pohybu se mohou těšit zejména děti, které s oblibou tráví volný čas s mobilem či tabletem v ruce. Na dvorku za sokolovnou na adrese Brabansko 2 na vlastní oči uvidí, jak se bavily jejich babičky. Tušíte, jak se skáče panák? Kterak se přeskakuje guma? Víte, co znamená školka s míčem či švihadlem?  A znáte hliněné kuličky? Na to se budou ptát lektoři nejmenších účastníků, kteří si budou moci tyhle staré dětské kratochvíle na místě vyzkoušet.

Kdo si potrpí na trochu výstřednosti, tomu by se mohl zamlouvat alternativní dvorek v Kratochvílově ulici 14, který nabídne i vstup do sklepních prostor starého domu. "Příchozí si užijí například festival elektrosonické hudby, prohlédnou si nevšední obrazy, ochutnají veganské jídlo nebo vyzkouší potisk textilií," konstatuje Marta Jandová.

Labyrint světa a ráj (na) dvorku – to je název dvorku, otevřeného na náměstí TGM 10. Návštěvníci si prohlédnou originální výtvarná díla studentů Gymnázia Jakuba Škody, mohou se zapojit do výtvarné dílničky, před domem pro ně bude připraven nevšední labyrint.

Perličkou nedělního setkání Přerovanů se pak stane projekt Živé knihy. V hradní příkopu na Horním náměstí si mohou příchozí promluvit s "živými knihami". "Je to něco, co tu ještě nebylo, sama jsem zvědavá na reakce návštěvníků. Všichni asi víme, že každý lidský život je vlastně příběh, který by vydal na knihu. A v místě bude deset obyčejných lidí vyprávět ten svůj. Posluchači se mohou zapojit a klást i otázky," vysvětluje Marta Jandová.

Další zajímavostí nedělního odpoledne bude muzikál pro děti a dospělé, na který pořadatelé zvou do kostela Českobratrské církve evangelické, který stojí na adrese Č. Drahlovského 1. Od 14 hodin tam bude k vidění muzikál pro děti i dospělé s názvem Plující ZOO kapitána Noa.

Kdo by se chtěl v nabídce dvorků lépe zorientovat, může svou pouť zahájit v kavárně PeťKafé v Jiráskově ulici 10, kde budou k dispozici mapky i propagační materiály.

red

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.