Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Odtahy aut z přerovských ulic jsou letos dražší. Za auto s botičkou zaplatí majitel 2 tisíce korun

Zprávy z regionu

14.1.2022

Autor: red

Odtahy nevhodně zaparkovaných aut z ulic Přerova se jejich majitelům v letošním roce o něco prodraží. V posledních třech letech platili za odtah 1815 korun, v roce 2022 dají za stejnou službu 2000 korun. Změnu schválili v lednu radní.

Odstavné parkoviště v Teličkově ulici v Předmostí

Foto: Magistrát města Přerova

Jestliže řidič nechá vozidlo na místě, kde nesmí parkovat, dostane od městské policie takzvanou botičku a k ní vyrozumění, že má 30 dnů na to, aby požádal o její odstranění. Když na něj nereflektuje, přijede odtahový vůz technických služeb a odveze vozidlo na záchytné parkoviště, které se nachází v Předmostí. "Řidič pak znovu dostane výzvu, aby věděl, kde své auto má a kde si ho může vyzvednout. Když ani na ni nereaguje, předáme danou věc k řešení advokátní kanceláři a majiteli se celá záležitost ještě prodraží. Nakonec se taková laxnost může dostat až k soudu," nastínil radní Michal Zácha. Vzpomněl, že v roce 2021 bylo za těchto podmínek provedeno 14 odtahů, z toho 11 bylo z magistrátu nakonec posláno k řešení do advokátní kanceláře.

Popsaný případ se ale týká čistě plánovaných odtahů, jejichž termín je předem stanoven. Jiným příběhem jsou auta, která jsou odstavena tak, že překážejí. Jsou zaparkována třeba před vjezdy do garáží nebo v zatáčce. To je potom nutná rychlá reakce městské policie a řidič odtaženého auta zaplatí ještě víc, konkrétně 3388 korun. Když si vozidlo nevyzvedne v den odtahu, platí za každý další den navíc 150 korun. Tuto službu provozuje pro město společnost ASSIST 24, smlouva je platná do 10. února letošního roku a v tuto chvíli ještě není jasno, jestli nová smlouva bude uzavřena za stejných podmínek, nebo si majitelé vozidel připlatí.

Poslední kategorii odtahů tvoří vraky. "Dostáváme na odbor majetku upozornění na odstavená vozidla s prošlými technickými kontrolami, odstraněnými značkami, nebo prostě na auta, která lze na první pohled považovat za vraky. Postřehy z ulic nám posílají sami Přerované i přes aplikaci Mobilní Rozhlas," potvrdil radní Zácha. U těchto vozidel se pak úředníci snaží zjistit majitele, kterého vyzvou ke zprovoznění nebo odstranění auta z komunikace. Ne vždy je ovšem jednoduché vlastníka dohledat, takže následuje umístění snímku auta na webové stránky města, kde je pro vraky vyhrazena samostatná sekce. Když se ani přesto nikdo k autu nehlásí, je převezeno na záchytné parkoviště v Předmostí a jeho majitel platí denní taxu 150 korun. Vzhledem k tomu, že tam některá auta zůstávají i několik let, převýší "parkovné" i cenu starého auta. O likvidaci se pak musí postarat majitel. Je na něm, aby se domluvil s firmou zabývající se zpracováním a likvidací odpadu. Pokud vlastník není dohledán, podle zákona o pozemních komunikacích by měl následovat prodej vozidla ve veřejné dražbě. Takový případ v Přerově však zaznamenán nebyl.

Průměrný věk vozidel odtažených z ulic našeho města se pohybuje okolo dvaceti let. Loni se jednalo o auta vyrobená v letech 1988 až 2007.

red

Reklama

Městys Dřevohostice

Katalog firem » Obce » A-K

Městys Dřevohostice se rozkládá po obou březích říčky Bystřičky, asi 15 kilometrů jihovýchodně od Přerova, na okraji Hostýnské vrchoviny. V současné době zde žije asi 1500 obyvatel a k...