Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Od pondělí se otevírají školy a školky. Jak bude vypadat testování a výuka v Přerově?

Zprávy z regionu

9.4.2021

Autor: red

Všech osm přerovských základních škol zřizovaných městem se v pondělí 12. dubna otevře žákům z prvních až pátých tříd.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos

Podmínkou, aby školáci mohli usednout do lavic, je testování. S tím ale někteří rodiče nesouhlasí. "Sešel jsem se dnes se zástupci rodičů, kteří protestují proti novým pravidlům. Vadí jim především typ testu, který byl do škol dodán. V tomto případě po dohodě s ředitelem mohou přinést vlastní certifikovaný test ze seznamu Ministerstva zdravotnictví. Pokud se ale rozhodnou dítě do školy neposlat, bude absence omluvena a škola zajistí přiměřenou formu studijní podpory," říká náměstek přerovského primátora Petr Kouba. Zdá se ale, že většina školáků přijde a bude muset dodržet nastavené podmínky - chodit do školy ob týden, testovat se a nosit roušky.

"V pondělí nenastoupí žáci všech tříd najednou. Probíhá takzvaná rotační výuka, kdy se střídají jednotlivé třídy v prezenční a distanční výuce. Rozdělení už školy vyvěsily na svých webových stránkách," konstatuje vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová. Do toho ale bude muset učitel zabezpečit paralelně výuku i pro děti, jejichž rodiče se rozhodli, že je za daných podmínek do školy nepošlou. Pro ty budou muset chystat domácí úkoly, dvě školy se rozhodly pro on-line přenos ze třídy, ke kterému se mohou chybějící školáci v aktuálním čase připojit.

Aby ale vůbec mohlo k výuce dojít, budou děti povinny projít testováním antigenními testy, které po výtěru z nosu přinesou asi za patnáct minut výsledek. "Tyto testy si budou děti provádět samy, a to vždy v pondělí a ve čtvrtek. Budou-li pozitivní, uvědomí o tom učitelé rodiče, ti si budou muset dítě převzít a zajistit PCR test a s jeho výsledkem následně školu seznámit," oznamuje budoucí praxi náměstek Petr Kouba. Jak dále upřesnil, školy musejí počítat i s dětmi, které si z jakýchkoliv důvodů, mnohdy i psychických, nebudou schopny test samy udělat. V tomto případě bude povolen vstup do školy rodičům, pro něž tam je k testování vyhrazena speciální místnost. Podle nařízení vlády ale nadále platí, že i školáci s negativním testem musejí mít přes nos a ústa chirurgickou roušku.

Testování ovšem čeká i na malé předškoláky – tedy na děti, které mají v září nastoupit do první třídy. Ty se budou ve svých mateřinkách rovněž dvakrát týdně testovat, testy jim budou prováděny s asistencí rodičů a vyhodnocovány pracovníkem školky. Odpadá jim ale povinnost nosit v kolektivu roušku.

"Před otevřením škol jsme se museli zabývat i situací rodičů, kteří jsou součástí takzvané kritické infrastruktury, pro něž byla až dosud vyčleněna pohotovostní škola a školka. Ty se teď pro tyto účely uzavřely, my ale máme povinnost se o děti postarat. Žáci prvního stupně, kteří nemají prezenční výuku, budou moci nastoupit do družiny své kmenové školy. Děti navštěvující mateřskou školu mají možnost chodit do své školky, kde budou začleněny do příslušného oddělení," vysvětlil Kouba.

Pro všechny pojede rovněž vývařovna. V jídelně dostanou oběd na stůl žáci z prezenční výuky, děti, které se učí distančně, si mohou jídlo odnést v jídlonosiči.

red

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.