Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 12.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Od května budou po Přerově jezdit dva nové elektrobusy, další autobusy budou vyměněny v létě

Zprávy z regionu

30.4.2022

Autor: red

V květnu vyjedou do přerovských ulic dva nové elektrobusy. Modernizace vozového parku městské autobusové dopravy byla jednou z podmínek smlouvy, kterou podepsali zástupci města Přerova a společnosti Arriva Autobusy před čtyřmi lety. Kromě toho bude letos pořízeno dalších devět autobusů, které budou jezdit na naftu.

Elektrobus

Foto: Magistrát města Přerova

Elektrobusy jsou značky SOR EBN 11. Vynikají svou lehkostí, tichostí a dobrými jízdními vlastnostmi. Jsou klimatizované a díky své nízkopodlažnosti snadno přístupné pro každého cestujícího. Nechybí ani informační panely, systém hlášení zastávek, USB dobíječky nebo možnost zaplatit za jízdenku platební kartou. Každý vůz nabízí 28 sedaček a celkově dokáže v jeden okamžik přepravit až 82 cestujících.

Nákupem dvou elektrobusů obnova vozidel za ekologičtější ale nekončí. Do léta bude vyměněno ještě osm naftových autobusů. Společnost koupí pro přerovskou autobusovou dopravu nízkopodlažní a klimatizované autobusy značky Iveco Crossway. Jde o standardní dvanáctimetrový autobus městského provedení. Díky tomu zmizí z ulic města starší autobusy.

Podle smlouvy mezi městem a dopravcem nemůže být žádný autobus starší dvanácti let a průměrné stáří všech autobusů nesmí přesáhnout devět let od první registrace. Městská autobusová doprava je v Přerově zajišťována celkem dvaadvaceti autobusy, z nichž deset bylo pořízeno v roce 2010, tudíž v průběhu letošního roku dosáhnout hranice dvanácti let. Další autobusy byly registrovány v letech 2017 a 2018. Dva nové elektrobusy začnou vozit pasažéry od začátku května. Dalších osm autobusů, které budou jezdit na naftu, bude nahrazeno v květnu a červnu.

Smlouva se společností Arriva Morava, která od letošního roku nese název Arriva Autobusy, byla podepsána v roce 2018 a platná je do roku 2027.

red

Reklama

ELSON auto s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto

Jsme ryze českou společností, která působí na českém i zahraničním trhu již od roku 1990. Naše společnost je postavena na vlastním vývoji a výrobě kvalitních střešních nosičů a pří...