Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Novoroční výstup na Helfštýn naváže na rekordní sezónu. Hrad otevře v sobotu 7. ledna

Zprávy z regionu

3.1.2023

Autor: red

Brány Helfštýna jsou sice na zimní měsíce, od prosince do února, pro veřejnost zavřeny, výjimku ale hrad udělá v sobotu 7. ledna. První lednovou sobotu proběhne tradiční Novoroční výstup na Helfštýn. Ten se koná již od roku 1983 a každoročně si jej nenechají ujít tisíce lidí.

Novoroční výstup na Helfštýn 2013

Rekordní počet návštěvníků, 4 717, dorazil na Novoroční výstup v roce 2020. O rok později akce neproběhla kvůli pandemii covidu a s tím souvisejícími opatřeními. Byť zůstal Helfštýn uzavřen, davy lidí přesto na novoroční procházku směrem k Helfštýnu vyrazily. Loni si pak akci nenechalo ujít 4 077 z nich.

Hrad Helfštýn má za sebou rekordní sezónu za celou svoji historii, v roce 2022 památku navštívilo 116 511 lidí. Velkým lákadlem je zachráněné a zpřístupněné torzo renesančního paláce, které bylo v letech 2017 až (srpen) 2020 uzavřeno. V roce 2021 získal tento unikátní projekt řadu tuzemských i zahraničních ocenění, např. Českou cenu za architekturu, Stavbu roku, Dezeen Awards a další.

V návaznosti na návštěvnicky nejúspěšnější sezónu vůbec se dá očekávat nápor i během Novoročního výstupu 2023. Celou akci, jako každým rokem, silně ovlivní počasí. Loni například vládly téměř jarní teploty, návštěvníkům tak procházku nekomplikovaly sníh ani námraza. Díky tomu se dostali i do prostor paláce, který by byl za sněhu zazimován a uzavřen.

Během tzv. "Novoročáku" je Helfštýn otevřen od 8 do 15 hodin, vstupné je tento den spíše symbolické – 20 korun. Během sezóny jde o částky 150 a 80 korun, mimo sezónu o 80 a 40 korun. V lednu tak mají příznivci českých hradů, historie a architektury šanci prohlédnout si Helfštýn za jedinečnou cenu.

Pro hladký průběh jedné z nejnavštěvovanějších akcí Helfštýna správa hradu zprovozní dvě pokladny. Od ledna 2022 jsou v areálu pro návštěvníky k dispozici zrekonstruované toalety. Novinkou jsou i vratné eko kelímky v helfštýnské restauraci. Část návštěvníků si kelímek nechává jako upomínku na návštěvu hradu.

Akci spolupořádají Klub českých turistů a Muzeum Komenského v Přerově, jehož pobočkou hrad Helfštýn je. V začátcích dnes již tradičního výšlapu se kromě Helfštýna chodilo první lednovou sobotu také na Radhošť a Ondřejník.

red

Reklama

PRO ACTIVITY

Katalog firem » Sport

PRO ACTIVITY - centrum zdravého pohybu pro celou rodinu. Najdete zde nejnovější a nejpopulárnější aktivity v ČR, a to H.E.A.T. PROGRAM, H.E.A.T. SPOTEEE, H.E.A.T. CIRCUIT. Nesmíme však zapomenou...