Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 11 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nová výstava Jindřicha Štreita zachycuje Charitu Přerov. Výstava je netradiční oslavou stého výročí jejího založení

Zprávy z regionu

30.4.2022

Autor: red

Sto let již charita působí na území města Přerova a toto kulaté výročí se rozhodla oslavit vskutku netradiční akcí – promítacím večerem a výstavou fotografií, na kterých světoznámý fotograf Jindřich Štreit zachytil každodenní život charitních pracovníků i prostředí, ve kterém charita působí. "Měl jsem možnost se zaměstnanci charity prožít pár dnů a zachytit nejen jejich práci, ale i životní osudy jejich klientů, lidí, kteří potřebují odbornou péči, ale i pohlazení či slova povzbuzení. Vznikla série barevných fotografií a dvacet z nich si návštěvníci mohou prohlédnout na připravované výstavě," konstatuje profesor Štreit.

Jindřich Štreit

Foto: FB Jindřicha Štreita

Spojení Charity Přerov a světa fotografie vysvětluje také ředitelka přerovské charity Alena Pizúrová: "Sté výročí od založení jsme chtěli oslavit nezvykle. Ukázat naši práci v jiném světle a zachytit ji tak, jak ji vidí ostatní. A když děkan Josef Rosenberg přišel s nápadem zachytit charitní práci na fotografiích, k realizaci chyběl už jen krůček. Jindřich Štreit je známý i svou prací pro dobročinné účely a tak bez okolků naši nabídku přijal."

Vernisáž výstavy se uskuteční 19. května v Kině Hvězda v Přerově, kde v 17:30 začne program novým tříminutovým spotem o Charitě Přerov. Ten u příležitosti stého výročí natočila režisérka Svatava Měrková. "Krátké video zachycuje běžnou návštěvu u jedné z rodin, ve které charita pravidelně pomáhá. Stejné klienty zachytil na svých fotografiích i Jindřich Štreit. Tato rodina tak přirozeně propojí společné téma výstavy a prezentačního klipu, kterým je každodenní práce přerovské charity," doplňuje Měrková.

Pro návštěvníky je také připraveno promítání dokumentu "Na tělo", který divákům umožní nahlédnout do života Jindřicha Štreita. Dokument režisérky Libuše Rudinské zachycuje tři roky tohoto neobyčejného fotografa.

Po vernisáži bude výstava ke zhlédnutí v prostorách kina do 14. června vždy v době promítání a prodeje vstupenek.

K významnému jubileu patří i velké přání, které snad nezůstane jen v myslích, ale změní se v opravdový dárek. "Věřím, že se podaří pro přerovskou charitu vybudovat nové, moderní, prostorné centrální zázemí. Komplex, který již má jasné obrysy, bude zahrnovat výstavbu dvou nových budov a rekonstrukci stávajícího objektu fary v Přerově-Předmostí. Charita tak opustí pronajaté nevyhovující prostory a nabídne lidem služby pod jednou střechou, pohodlně, bezbariérově a plnohodnotně," vyslovuje závěrem svou představu o budoucnosti Charity Přerov děkan Římskokatolické farnosti Přerov Josef Rosenberg.

 

red

Reklama

Redakce WWW.NEJLEPSI-ADRESA.CZ

Katalog firem » Služby » Internetové portály

Informační server pro Přerov a přerovský region