Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 9.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nová opatření ve školách a školních jídelnách

Zprávy z regionu

29.8.2020

Autor: red

Už za pár dnů usednou školáci do svých lavic. Také přerovští žáci se musí připravit na opatření, která na ně v souvislosti s preventivními opatřeními proti koronaviru čekají.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos

Minulý týden se sešli zástupci města s řediteli škol, aby si navzájem vyjasnili, jak budou první dny nového školního roku vypadat. "Padlo několik rozhodnutí a doporučení, s nimiž budou seznámeni jak školáci, tak i jejich rodiče. Můžeme je ujistit, že školy jsou předzásobeny hygienickými i desinfekčními prostředky, které budou ve větší míře používat," potvrdil náměstek pro školství Petr Kouba.

V úterý 1. září bude v osmi základních školách zahájeno běžné prezenční vyučování. "Smíšená či distanční výuka zatím není v plánu. Ta by přišla na řadu až v případě karantény či mimořádných opatření," uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová. Prvňáčci přijdou první den do školy s rodiči na půl deváté nebo na devět. O přesném čase jednotlivé školy už zástupce dětí informovaly. "Když bude hezké počasí, uskuteční se hromadné slavnostní přivítání před vstupem do školy, na dvoře nebo zahradě. Pak se děti rozejdou do tříd," doplnil náměstek Kouba. Žáci druhých až devátých tříd budou sedět v lavicích už od osmi hodin a nejsou stanovena žádná závazná plošná pravidla pro organizaci jejich vstupu do budovy.

Ředitelé škol byli na schůzce rovněž instruováni, aby zařídili časté větrání tříd, a aby děti byly poučeny o nutnosti umývat si preventivně ruce i několikrát za den. V budově prozatím není povinné nosit roušky. Ovšem v případě, že by byl okres zařazen na dnes už známém semaforu do "oranžové", přijde s tímto opatřením i nutnost chránit si dýchací cesty. "Rodiče zajímá také to, jestli vyžadujeme prohlášení o bezinfekčnosti. Takže je mohu ujistit, že nic takového od nich neočekáváme," doplnila vedoucí odboru Pospíšilová.

Jistá omezení ale čekají na děti v jídelnách. Při výdeji obědů nebude školákům umožněn samoobslužný výdej, což prakticky znamená, že si sami nemohou vzít ovoce či pečivo. A zapovězeno je i braní si příboru, ten jim bude vydávat přítomná obsluha. "Uvažovali jsme, že by si děti nosily lžičku, vidličku a nůž z domu, ale z tohoto nápadu jsme nakonec ustoupili. Obsluha strávníkům příbor vydá," sdělil na závěr náměstek Kouba.

red

Reklama

PRO ACTIVITY

Katalog firem » Sport

PRO ACTIVITY - centrum zdravého pohybu pro celou rodinu. Najdete zde nejnovější a nejpopulárnější aktivity v ČR, a to H.E.A.T. PROGRAM, H.E.A.T. SPOTEEE, H.E.A.T. CIRCUIT. Nesmíme však zapomenou...