Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nová kompostárna v Žeravicích už stojí. Zpracuje až 5 tisíc tun bioodpadu ročně

Zprávy z regionu

3.9.2020

Autor: red

Zkušební provoz zahájila tento týden nová část kompostárny, která se nachází v přerovské místní části Žeravice. Protože původní stavba z roku 2015 už Přerovu kapacitně nestačila, bylo potřeba ji rozšířit. Stavba byla zahájena loni v září, přišla na 13 milionů 200 tisíc korun a technické služby na její realizaci získaly dotaci ve výši 3 miliony 250 tisíc korun.

Kompostárna

Foto: Magistrát města Přerova

Nová část kompostárny obsahuje tři zastřešené boxy na dozrávání kompostu se skrápěním vodou a spodním provzdušňováním, dále plochu pro ukládání navezeného bio a dřevního odpadu i veškeré vodní a odpadové hospodářství.

Přerované sbírají bioodpad ze svých domácností a zahrádek už pátým rokem a na novou komoditu k třídění si bezproblémově zvykli. Majitelé rodinných domů mají nádoby přímo u své nemovitosti, velké hnědé kontejnery jsou i na sídlištích. Praxe ukázala, že průměrně každý Přerovan nastřádá ročně skoro 50 kilogramů biologicky rozložitelného komunálního odpadu. Dále se pak v Žeravicích zpracovává veškerá travní hmota ze sečení travnatých ploch ve městě a na tyto objemy už byla kompostárna zkrátka mála. "Původní kapacita byla 2 a půl tisíce tun bioodpadu ročně, teď můžeme zpracovávat 5 tisíc tun ročně. A nabízí se i možnost dalšího rozšíření, bude-li třeba," řekl provozně-technický náměstek Tomáš Lolek. Technické služby města Přerova navíc udělaly letos významnou investici. Za téměř 6 milionů korun koupily drtič na dřevní hmotu a bioodpad, který umožňuje podrcení vstupního materiálu pro výrobu kompostu. Tím se kvalita přípravy kompostu a jeho produkce ještě zvyšuje.

Kompost, který v areálu žeravické skládky dozraje, se pak využívá pro zvelebování zelených ploch v Přerově. Přebytky si mohou v určených dnech vyzvednout i obyvatelé města. Hradí jen manipulační poplatek ve výši 150 korun a za to získají 300 kilo kvalitního hnojiva pro své zahrádky.

red

Reklama

Hrad Helfštýn

Katalog firem » Cestovní ruch » Hrady, zámky

Hrad Helfštýn patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě. Leží na Moravě, 30 kilometrů od Olomouce. Jeho monumentální architektura se tyčí nad údolím Moravské brány. Celý kom...