Reklama

Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek, venku je 24.7 °C

Mikuláš dorazil do Přerova a s ním i Krampusáci z Krkonoš

Zprávy z regionu

5.12.2023

Letošní Mikuláš odstartoval v Přerově pekelným průvodem Krampusáků, čertů z Krkonoš. Průvod se stovkou přihlížejících se vypravil v úterý 5. prosince 2023 za doprovodu světlonošů z Markus M od kina Hvězdy přes Žerotínovo a Horní náměstí, aby okolo 17:00 hodiny dorazil na náměstí TGM, kde odstartoval program tanečníků Duckbeatu. Krampusáci, čerti z Krkonoš, odstartovali svou show o hodinu později.

Čertům z Krkonoš velí dva hlavní Krampusáci - Josef Gasparík a Miloš Zeman. Pepa se do krampusácké tradice zamiloval. Pekelníci z Krkonoš vznikli před kovidovým obdobím v roce 2021 a do Přerova jich dorazilo patnáct. Podle Pepy je Krampus něco nadpřirozeného a shánět nové členy nebylo vůbec jednoduché. Hlavně kvůli pořizovacím cenám masek a kostýmů. Teď je krampusáků již zhruba dvacet, ale začínali v osmi lidech. Podmínkou pro "posílení" krkonošských krampusáků je, aby si každý pořídil svůj vlastní kostým. Cena nového kostýmu a masky je opravdu vysoká. Pohybuje se v částkách kolem 45 až 50 tisíc korun. Pepovu masku vyrobili v Rakousku z lipového dřeva a je opravdu těžká.

Děti i dospělí byli nadšeni. "Přijel jsem do Přerova se synem hlavně kvůli krampusákům. Chtěl jsem, aby to viděl naživo," řekl pětatřicetiletý Pavel z Lipníka nad Bečvou. "Průvod byl úžasný! A ty masky, prostě super." Jeho syn Jakub prozradil, že až vyroste, bude taky krampusákem.

Reklama

Redakce WWW.NEJLEPSI-ADRESA.CZ

Katalog firem » Služby » Internetové portály

Informační server pro Přerov a přerovský region